Nekoliko savjeta uz koje ćete maksimalno zagrijati svoj dom

Piše: Selma Hodo

Kako biste optimalno iskoristili vaše radijatore, a da proljeće ne dočekate praznih džepova, donosimo nekoliko načina kako što efikasnije iskoristiti grijanje, bilo da vaš dom ima centralno grijanje, grijanje na drva ili grijanje električnom energijom (bojler).

 1. Izolirajte ulazna vrata doma

Na ulazna vrata u stan iz hodnika postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod). Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema van, bez vjetrobrana, ispred vrata se može postaviti zavjesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog zraka i propuh.

2. Izolirajte stakla na prozorima koji su vam višak

Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan kojeg možemo zimi ‘žrtvovati’. To se naročito odnosi na staklenu opeku, koja je izuzetno loša za gubitke topline.

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan bijeli EPS ili onaj gušći XPS, koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na tačnu mjeru širine stakla (trebat će vam više stiropora jer su ploče veličine 50 x 100 centimetara) tako da stiropor tijesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

Prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo ukošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr. ekserom bočno u drvo ili ljepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Odmah ćete osjetiti razliku. Na proljeće jednostavno maknete ploče i spremite ih. Izvana spustite roletne jer su one dodatna izolacija.

3. Razmjestite namještaj u domu

Ovaj zimski makeoverdoma potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora topline, poput kamina. Također, što je više moguće odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog zraka.

Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem veša na radijatoru praktički prekidate grijanje.

4. Postavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.

5. Nabavite prijenosnu grijalicu (i smanjite peć)

Stavite prijenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, te smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće bit će malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odijevate slojevito i nosite čarape i papuče.

Izvor: Zadovoljna.hr

(S.H.P)

Pročitajte još