Kako znati imate li posla s manipulatorom? Obratite pažnju na ove znakove

Piše: Redakcija

Manipulacija je oblik nezrele komunikacije, a manipulator je osoba koja, skrivajući svoje prave namjere, uz pomoć određenih obmana, taktika i odvlačenja pažnje, postiže ponašanje žrtve koje želi izazvati. Manipulatore možemo sresti u raznim odnosima – romantičnim, porodičnim, prijateljskim ili poslovnim, a svaki od njih može biti toksičan po mentalno zdravlje, raspoloženje i energiju.

Manipulator koristi više alata kako bi postigao ono što želi, a neki od dominantnijih su: manipulacija šutnjom, žongliranje činjenicama, selektivan način prezentiranja informacija i čista laž. Manipulator koristi taktike u komunikaciji plasirajući žrtvi samo dio informacija tako da ga ona ne razumije. Naposljetku žrtva počinje kriviti samu sebe zato što ne razumije manipulatora.

Budući da želi potaknuti žrtvu na određenu odluku, manipulator joj daje male porcije informacija. Na taj način navodi žrtvu da razmišlja i djeluje u određenom smjeru. Kako bi potpuno zbunio žrtvu, manipulator koristi suprotne poruke. Nedosljednosti mogu utjecati na različite načine predstavljanja informacija. Na primjer, tople riječi može izreći oštrim tonom. Žrtva mora izabrati na koju će nijansu prvo odgovoriti. U svakom slučaju, u gubitničkoj je poziciji jer kada zbog svog izbora doživi neugodnost, manipulator uvijek može reći da nije lagao ili učinio ništa da je navede na takvu odluku.

Ukoliko pokušate razokriti manipulatora i ukazati mu na njegove greške, on će pokušati izbjeći odgovor i svojom šutnjom će se ograditi od žrtve. Zbog toga žrtva ne može dobiti odgovore na svoja pitanja i nalazi se u neugodnoj neizvjesnosti. Uz duže korištenje ove tehnike, žrtva počinje kriviti sebe za ovakvo ponašanje svog partnera. Manipulacija šutnjom uzrokuje osjećaj krivnje i grižnje savjesti kod žrtve, a onda se ponovno vraćamo na početak manipulativnog odnosa.

Manipulacija je uvijek oblik nezrele komunikacije. Odnosi zasnovani na njoj osuđeni su ili na raspad ili na stalne sukobe i međusobno nezadovoljstvo. Puno je razloga zašto ljudi manipuliraju. Ovakav način komunikacije može biti usvojen već u djetinjstvu imitiranjem odnosa roditelja. Manipulator djeluje hladno, snažno i spremno da dobije sve što želi, ali iza toga se mogu skrivati nisko samopouzdanje, sumnje u sebe i strah od gubitka partnera. Međutim, manipulacija ne vodi do rješenja ovih problema, već ih samo produbljuje.

U odnosu s manipulatorom postoje dvije žrtve, jedna od njih je prava žrtva koja se nakon odnosa s manipulatorom suočava s ugroženim samopouzdanjem i pogoršanim mentalnim zdravljem, a druga je manipulator koji zbog svojih slabosti ugrožava svaki odnos, iza sebe ostavlja pustoš i stalno gubi vrijedne ljude. Razgovor sa stručnom osobom poput psihologa i psihoterepauta može pomoći da se riješite manipulativnih ‘nagona’ te stvorite zdrave i kvalitetne odnose.

Izvor: sensa.hr

(S.P.)

 

Pročitajte još