Grad s dušom: Ove atrakcije morate posjetiti u Lisabonu

Piše: Selma Hodo

Lisabon je jedan od najstarijih gradova u svijetu. Osnovali su ga Feničani kao utvrdu, a arheološki nalazi ukazuju da je to period od 1200. godina prije nove ere. Grad su nazvali Allis Ubbo, što na feničkom znači sigurna luka, i u skladu je s jednom od mnogo teorija o porijeklu naziva grada. Bitno je napomenuti i da je Lisabon grad koji možete posjetiti u bilo kom godišnjem dobu, jer među svim europskim metropolama ima najtoplije zime, s prosječnim dnevnim temperaturama iznad 15 stepeni. Najtopliji mjesec u godini je august, kada je temperatura od 26 do 32 Celzijeva stepena.

A ako se pitate šta posjetiti u ovom gradu, odgovor je vrlo šarolik. Naime, Lisabon je bogat arhitektonskim spomenicima: romantičkim, gotičkim, manuelskim, baroknim, tradicionalnim portugalskim, modernističkim i postmodernističkim građevinama. Ističu se i veliki bulevari ukrašeni spomenicima, posebno u  četvrtima Avenida da Liberdade, Avenida Fontes Pereira de Melo, Avenida Almirante Reis i Avenida da República.

Znamenitosti grada

Želite li uhvatiti dobro fotku lisabonskih građevina, to možete uraditi vozeći se tramvajem. Naime, tramvaji su poznata atrakcija u gradu i obično su žute boje.  Tramvaji su mali i najčešće imaju samo jedan vagon. S druge strane, grad je najbolje obilaziti pješke, a budući da su ulice veoma strme, trebat će vam udobna obuća.

Među brojnim znamenitostima vrijedi istaknuti tvrđavu Castelo de São Jorge, koja se na visini od 110 metara uzdiže nad centrom grada. Na istom mjestu postojala je utvrda još u doba Rimljana, kasnije su je pregradili i koristili Mauri, a od 1300. do 1511. godine bila je i sjedište portugalskih kraljeva. Tvrđava je pretrpjela velika oštećenja u potresu 1755. godine, te je restaurirana tek u vrijeme Salazarove vladavine.

Zaštitni znak Lisabona je Elevador de Santa Justa, gradski lift u obliku tornja. S ovog lifta možete vidjeti cijeli grad.

Spomenik Isusu Kristu Cristo-Rei (Krist kralj) stoji na lijevoj strani rijeke u Almadi. Raširenih ruku, s pogledom na cijeli grad, podsjeća na Kip Krista Iskupitelja na Corcovadu u Rio de Janeiru. Izgrađen je nakon Drugog svjetskog rata kao znak zahvalnosti Portugala što je bio pošteđen ratnih razaranja.

Izvan grada nalazi se i kraljevska rezidencija, dvorac Queluz iz 1974. godine.

Svakako nemojte zaboraviti posjetiti i najpoznatije muzeje u Lisabonu: Nacionalni muzej antičke umjetnosti, Nacionalni muzej Azuleja (tradicionalnog portugalskog mozaika), Muzej Calouste Gulbenkian u kojem se nalaze razne kolekcije antičke i moderne umjetnosti. Interesantna je činjenica da je posjeta svim muzejima u ovom gradu besplatna nedjeljom. Pa ako se planirate kulturno uzdizati, neka to bude nedjelja.

Tu je svakako i Lisabonski okenarijum. Svi ljubitelji mora, okeana i života pod vodom ovo mjesto prosto ne smiju zaobići. Ovo je jedan od najvećih okenarijuma u svijetu, u kojem živi od 450 do 8.000 morskih stvorenja. Okeanarijum vodi svoje posjetioce na misteriozno putovanje u nepoznati svijet ekosistema Atlantika, Pacifika, Indijskog okeana i Antarktika.

 

Osim riba, u Okenarijumu možete vidjeti i različite vrste morskih konjica, morskih ptica, pingvina i morskih pasa.

“Roze ulica” ili “Pink Street” u Lisabonu je jedna od najslikanijih ulica u ovom gradu. Pošto je nekada Lisabon bio jedan od najvažnijih lučkih gradova u Portugalu, veliki broj mornara je dolazio ovdje da pije i posjećuje brojne bordele i barove za kockanje.

 Hrana

U Lisabonu je najčešće jelo bakalar i možete ga pronaći, vjerovali ili ne, na 365 načina. Budući da je bogat omega 3 masnim kiselinama, iznimno je zdrav, no, uprkos svemu, mora se jesti umjereno. Šetajući lisabonskim ulicama mamit će vas mirisi i drugih riba, najčešće srdele i orade.

Tu je i jelo kataplana koje se pravi od nekoliko vrsta riba. Riba se siječe na komade, a mogu joj se dodati i škampi, gambori, školjke, lignje i razni začini.

Zelena supa je lagana čorbica koja se sastoji uglavnom od kupusa, luka i krompira. Iako vam se može učiniti čudno, ova neobična kombinacija je veoma zdrava i ukusna.

A osim mediteranske ishrane, morate isprobati i portugalski kosido. Pravi se od govedine, svinjetine ili piletine, a tu spadaju i svinjske kobasice i sve vrste dimljenog mesa. Meso se služi uglavnom s povrćem i crnim vinom.

Ono po čemu je Lisabon poznat jesu slatka jela. Jelo Pastel de Nata  su korpice ispunjene kremom od vanilije i jaja, a koje se na kraju pospe cimetom i šećerom.

Slastica Pasteis de Belem je kolačić u kojeg ćete se zaljubiti na prvi pogled. Recept za ovaj kolač se prenosi s generacije na generaciju i nema nikakve šanse da će vam ga neko otkriti. Potječe iz 18. stoljeća i sastoji se od lisnatog tijesta i veoma bogatog vanila fila i limunovog soka.

Noćni život

Ako ste ljubitelj noćnog života, Lisabon je grad koji može udovoljiti svačijem ukusu. Njihov tradicionalni fado možete slušati u nekom od boljih restorana uz romantičnu večeru. Fado je muzički žanr koji je nastao 1820. godine. Karakteriziraju da tužne melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih. Budući da se u Lisabonu pohvaljuje aplauzom, pripremite svoje ruke, jer samo vrhunski znalci izvode ovu vrstu muzike.

Najbolji noćni život nudi naselje Bairo Alto. Noću mnogi umjetnički, trendi klubovi, tradicionalni kafići i restorani otvaraju svoja vrata. Posebna čar noćnog izlaska u ovom dijelu grada je što mladi kupuju pića u kafićima i nose ih vani, družeći se po malim ulicama, šetajući ili sjedeći na pločniku s društvom.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti