14 stvari koje sigurno niste znali o filmu ”Sam u kući”

Piše: Azra

Instagram @home.alone.1990

Macaulay Culkin je ušao u povijest, a mi smo dobili film koji se redovno u dane oko Božića reprizira na televiziji, na veselje gledatelja. Prošle su 32 godine otkako je snimljen, a neizostavan je dio praznične priče. Glavna zvijezda, Macaulay Culkin(42), imao je samo 10 godina kada je film izašao, a glumac je u filmu utjelovio 8-godišnjeg Kevina McCallistera koji igrom slučaja ostane sam u kući.

1.Poznati vrisak Macaulayja Culkina nije bio u scenariju nego je improviziran

Slika malog Kevina koji se zapljusne očevom kolonjskom vodom, nakon čega vrisne iz petnih žila, svima je vrlo dobro poznata, no redatelj Chris Columbus je nedavno izjavio da to nije bilo u scenariju, nego je Macaulayjev instinkt za komediju zaslužan za tu scenu.

2.Pesci i Stern su se pošteno namučili obuzdavajući se od psovki za vrijeme snimanja

Kad proživite sve što su ova dvojica pljačkaša doživjela na setu, automatski vam psovke krenu iz usta, no budući da je riječ o porodičnoj komediji, poznati glumački dvojac se morao svojski susprezati. Doduše, Sternu je, za vrijeme mučenja kod psećih vrata, izletio jedan “s*it” koji se i dalje može čuti na DVD verziji. Samo namjestite video na 55:27.

3. Djevojka Kevinovog brata je dečko!

Kad Kevin naleti na fotografiju djevojke starijeg brata Buzza, ostane u šoku, no ustvari je riječ o sinu umjetničkog direktora filma, koji se pristao maskirati u djevojku.

4. Kaskader Macaulayja Culkina je bio 30-godišnji muškarac

Naravno da reditelj nije dopustio devetogodišnjaku da snima neke od opasnijih scena u filmu, no manje je poznato da je u tim prigodama na njegovo mjesto uskakao muškarac koji mu je mogao biti otac.

5. Nemojte tražiti “Angles With Filthy Souls” na Youtubeu, jer ne postoji

Film kojeg mali Kevin odluči gledati na VHS-u ne postoji, koliko god ga neki pokušavali pronaći. Isto tako, drugi dio istomenog filma, iz “Sam u kući 2”, također ne postoji.

6. Francuski reditelj je tvrdio da je “Sam u kući” krađa njegovog filma

Rene Manzor je tvrdio da je John Hughes ukrao ideju za “Sam u kući” iz njegovog trilera “3615 Code Pere Noel”, o dječaku koji ostane braniti kuću i baku od luđaka prerušenih u Djeda Mrazove, pomoću igračaka i kućanskih aparata.

7. U pravom životu, Kevinova starija sestra je svjetski prvak u judu

Hillary Wolf, koja je glumila Kevinovu stariju sestru u prva dva dijela predstavljala je SAD na Olimpijskim igrama 1996. i 2000. godine. Možda bi bilo pametnije da su nju ostavili samu kod kuće da se razračuna s pljačkašima, piše Decider.

8. Kevinova avionska karta se kratko može vidjeti u kanti za smeće nakon što Peter McCallister počisti sto

Ako ste se godinama pitali kako obitelj McCallister nije primijetila da im nedostaje jedan član, znajte da su imali jednu avionsku kartu manje, pa u žurbi nisu zamijetili da imaju i dijete manje.

9. Pesci je mališana ugrizao za prst

Kad Harry i Marv uspiju napokon nadmudriti sadističkog malog Kevina, objese ga za pulover na kukicu na vratima i počinju s osvetom. Na sreću, taman u pravom trenutku se pojavi dobar stari Marley, ali prije nego spasi Kevina, Marv počne grickati Kevinove prste. Culkin je naknadno otkrio da ga je za vrijeme probe Pesci stvarno ugrizao za prst i to tako jako da su mu ostali otisci do danas.

10. “Sam u Kući” postao je tradicija u Poljskoj

Film se u Poljskoj emitira od ranih 1990-ih i njegova popularnost samo je porasla. U 2011. godini više od 5 milijuna ljudi gledalo ju je, što ju je učinilo najgledanijom emisijom koja se emitirala tijekom sezone.

11. Tarantula na Sternovom licu bila je prva

U jednom trenutku Kevin stavlja tarantulu na Marvovo lice. I to je zaista bio pravi pauk (Daniel Stern se složio da se to dogodi – ali je dopustio samo jedan snimak). Što nije bilo stvarno? Taj vrisak od kojeg se ledi krv. Kako ne bi prestrašio pauka, Stern je morao oponašati vrisak i kasnije sinhronizirati zvuk.

12. Kevinova kućica na drvetu nije bila dio imanja

Kućica je napravljena posebno za film te je srušena na kraju snimanja. Nije bila niti dio ugovora o najmu.

13. Cijeli film snimljen je na području Chicaga

Scene koje su se navodno odvijale u pariškoj zračnoj luci Orly zapravo su snimljene u međunarodnoj zračnoj luci O’Hare.

14. Robert De Niro odbio je ulogu Harryja Limea

Kao i Jon Lovitz. Zatim se ubacio Joe Pesci i tu ulogu učinio svojom.

Izvor: 24sata.hr

(E.M.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti