Za vrijeme prazničnih dana ono što najviše jedemo jesu upravo kolači. Neke kekse i kolače želimo sačuvati i njihov rok trajanja produžiti do novogodišnje proslave, a to je moguće uz nekoliko savjeta.
Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, točnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporučuje ih se stoga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
Ostatke kolača od lisnatog tijesta najbolje je zamrznuti. Prije spremanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižideru pa tek onda prebaciti u zamrzivač.
Ukoliko želite sačuvati ostatke keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovicu narezane jabuke. Oni djeluju poput ovlaživača koji produljuju rok svježine kolača.
Kremaste kolače ne preporučuje se držati u frižideru duže od tri dana. Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu. Prije planirane konzumacije računajte da je potrebno najmanje tri sata da se kolači u potpunosti odmrznu na sobnoj temperaturi.
Izvor: zadovoljna.hr
(S.B.)