Izložba “Rimski mozaici na Ilidži”: Bogata historija ilidžanskog prostora

Piše: I. H.

Naučno-umjetničko udruženje “Kritika” i Kulturno-sportski centar Ilidža organizovali su dokumentarno-informativnu izložbu “Rimski mozaici na Ilidži”, koja će biti otvorena 30. augusta u 19 sati u Domu kulture na Ilidži, odnosno bivše Kino „Igman“.

Izložba je zamišljena kao prezentacija edukativne postavke koja je nastala na izučavanju, kompariranju i prezentaciji sekundarne izvorne građe, literature, te dosadašnjih znanja o bogatoj historiji mozaičke umjetnosti na Ilidži, a koja je vrlo često nedostupna i nepristupačna javnosti.

 

“Cilj je građanima, posebno mladima, predstaviti samo dio onoga što krije bogata historija ilidžanskog prostora, a posebno ona blaga koja krije antički period njenog razvoja. Tokom školovanja pomen antičke Aquae S je gotovo nezaobilazan, ali vrlo često se ne ide dalje od informacije da je postojala na području današnje Ilidže te da se neki ostaci tog naselja i dalje mogu vidjeti na području Lužana (ilidžansko naselje)”, izjavio je historičar Faris Šačić, saradnik na kreiranju izložbe.

 

Istakao je, kao još jedan cilj izložbe, i sakupljanje znanja o rimskim mozaicima i njihovo predstavljanje na pristupačan način – kreirati izložbu koju će moći posjetiti svi oni koje ispunjava znanje o bogatoj prošlosti ovih prostora.

Pročitajte još