Čuveni frizerski stručnjak Ajdin Ramić za „Azru“ otkriva sve tajne zdrave kose: Da li se prepustiti trendovima ili ostati dosljedan sebi…

Piše: I. H.

 

Lijepa i njegovana kosa ima veoma važnu ulogu u životu svake žene. Kosa kao jedna od najuočljivijih “tačaka” našeg izgleda, može da ima snažan utjecaj na odvažnost i samopouzdanje i upravo zato volimo da izgleda zdravo i njegovano. Svaka nova sezona sa sobom donosi i neke nove trendove i inovacije, te mnoge žene žude da isprobaju nove metode uljepšavanja. No, pored toga, stiže zimski period. Poznato je da se dolaskom hladnijih dana javljaju problemi isušenih vlasi koje lako pucaju, ali i pojačano opadanje kose, koje je za mnoge je još jedan od zimskih poteškoća.

Tom prilikom kontaktirali smo jednog od naših frizerskih stručnjaka, Ajdina Ramića, koji u svom sarajevskom studiju pravi prave male transformacije.

U otvorenom razgovoru za „Azru“ Ramić donosi par savjeta koje će čitateljice ženskog spola naročito obradovati. Otkrio nam je kako da njegujemo kosu u ovom hladnijem periodu, razloge zbog kojih nam kosa opada, te koje su to nijanse koje će dominirati ovom sezonom.

 

Koje nijanse kose su sada najtraženije?

 

– Nikada nisam bio frizer koji prati sezonske trendove. Moje cijenje mušterije znaju da ja nikada nisam dozvolio nikome radikalnu promjenu nijanse samo zato što je ona u trendu ove sezone. Znate i sami kako to bude sa trendovima, budu IN jednu sezonu, a potom budu potpuno OUT. Primjera za ovo u svijetu ljepote i mode je mnogo, ali ja ću navesti samo jedan. Sjetite se skroz kao igla tankih obrva, zbog kojih su se mnoge žene odrekle prirodno lijepih obrva… U posljednjih nekoliko godina došlo je do velike promjene, pa su sada guste i malo čupavije obrve u potpunom trendu.

Ja sam neko ko na prvo mjesto kod koloristike uvijek stavlja zdravlje kose, a kod odabira tonaliteta uvijek vodim računa o tri ključne stvari:

1.Boja tena

2.Boja očiju

3.Boja obrva

Smatram da je uvijek najtraženije ono što odgovara ovim aspektima. Ono što vama prirodno leži, nikada neće izaći iz mode. Osim toga, smatram da je došlo vrijeme kada svako od nas treba prigrliti svoju individualnost, a ako budemo samo vodili računa o tome koja je nijansa IN, onda ćemo svi ličiti jedni na druge.

Moje pravilo je da se kada je u pitanju koloristika pažnja stavi na kvalitet preparata, a ne na modu i IN nijanse.

 

 

Kako njegovati kosu u ovom hladnijem periodu?

 

– Ne želim zaista zvučati grubo, ali mišljenja sam da ako kosu ne njegujete konstantno i dosljedno, onda ne možete napraviti neko čudo u hladnijem periodu. Za kosu jednostavno ne postoje sezone. Kosa je kruna koju nikada ne skidate i o njoj je zaista potrebno redovno brinuti. Reći ću vam i da je kosa zlopamtilo, poput kože, naplati vam sve loše što ste joj učinili kad tad.

Možda je hladniji period mnogima motivacija da se krenu brinuti o svojoj kosi, u tom slučaju predlažem dolazak na konsultacije, kako bi se odredila univerzalna njega prilagođena baš vašoj kosi. Kao što sam rekao u nekom od prethodnih pitanja, svaka kosa je individualna i zaista ne postoji jedinstvena receptura koju bi mogle primjeniti sve žene ni u zimskom, a ni u ljetnom periodu.

 

Koji su razlozi opadanje kose u ovom periodu? Treba li to brinuti pripadnice ljepšeg spola, ili je to normalna pojava nakon izlaganja kose moru i suncu?

 

– Sunce i more nemaju nikakve veze sa opadanjem kose, kosa opada najčešće uslijed zdravstvenih problema. Kosa je prvi pokazatelj da nešto nije uredu. Ako vam kosa opada više nego što je to u prosjeku normalno za vas, onda je moj savjet da posjetite ljekara porodične medicine koji će vas uputiti specijalistima. U rijetkim slučajevima se može se desiti da kosa opada i kada je zdravlje OK, u tom slučaju pomažu preparati posebno kreirani da zaustave opadanje.

Pročitajte još