Osam namirnica koje nemaju rok trajanja

Piše: I. H.

 

Na pola puta ste do završetka savršenog recepta i shvatili ste da nemate više glavni sastojak jer ste ga bacili tokom čišćenja kuhinje… Ovakva situacija se dešava svima, ali je možete izbjeći – barem kada je riječ o ovih osam namirnica. Kada se pravilno čuvaju, ove svakodnevne namirnice mogu trajati godinama, nekad i decenijama nakon što se otvore. U međuvremenu izgube samo malo kvaliteta (mada je i to rijetkost). Sljedeći put razmislite dva puta prije nego što bacite neku od ovih namirnica. Ako ste ih dobro čuvali, šanse da su sasvim uredu su velike.

 

  1. Med

Prirodni med što duže traje, to je ukusniji i ostaje “nepokvaren” ma koliko god godina prođe od otvaranja tegle. Jedino što može je da promijeni boju i da se kristalizira, što ga ne čini manje zdravim i ukusnijim.

Kako da ostane svjež: Med držite na hladnijem mjestu, čvrsto zatvorenim. Ako se kristalizira, teglu stavite u toplu vodu i sačekajte da se med skroz istopi.

 

  1. Riža

Bilo koji tip riže, od bijelog do integralnog, ima neodređen rok trajanja kada se drži dalje od zagađivača. Jedino je izuzetak smeđa riža koja ne može da traje dugo zbog veće količine ulja koju sadrži.

Kako da ostane svježa: Držite je na hladnijem i suhom mjestu. Kada se otvori, držite je u vakuminaroj posudi ili u kesi za zamrzivač koja je dobro zatvorena. Za dodatnu zaštitu, držite je u zamrzivaču ili frižideru.

 

  1. Šećer

Bijeli, smeđi ili u prahu – šećer ne može da se pokvari, zato što se u njemu ne mogu razviti bakterije. Pravi zadatak je da mu ne dozvolite da se stvrdne kao kamen.

Kako da ostane svjež: Držite ga na suhom i hladnom mjestu. Da biste spriječili stvrdnjavanje šećera, držite ga u vakumskoj posudi ili ga držite u originalnom pakovanju u dobro zatvorenoj kesi.

 

  1. Jaka alkoholna pića

Jaka alkoholna pića koja su destilovana – votka, rum, viski, džin, tekila i slični ne mogu da se pokvare, čak nakon otvaranja. Ukus i aroma im se mogu izgubiti tokom vremena, ali vi to nikako nećete osjetiti.

Kako da ostanu svježa: Držite ih na hladnom, tamnom mjestu, što dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Flašu dobro zatvorite kada nije u upotrebi.

 

  1. Čisti ekstrakt vanilije

Čisti ekstrakt je dosta skuplji od “imitacija”. Ali pošto može da traje vječno, vrijedi zaista onoliko koliko košta.

Kako da ostane svjež: Držite ga na hladnom i tamnom mjestu, čvrsto zatvorenog kada se ne koristi.

 

  1. Destilirano bijelo sirće

Ovo je namirnica koja se koristi u skoro svim jelima – od marinada do dresinga za salatu. Rok trajanja je skoro neograničen, pa može stajati godinama.

Kako da ostane svježe: Držite ga na suhom i tamnijem mjestu, dobro zatvorenim.

 

  1. Kukuruzni škrob / gustin

Ovo je namirnica koja je obavezna u sosevima i pudinzima… Kada je na suhom i sigurnom mjestu, može, također, da traje godinama.

Kako da ostane svjež: Držite ga na suhom i hladnom mjestu. Pakovanje držite dobro zatvorenim između korištenja.

 

  1. So

Od klasične do morske soli, so je pojačivač ukusa koji se nikada ne može pokvariti ili promijeniti ukus.

Pročitajte još