Ribež je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali rijetko iskorištavamo u potpunosti. Iako ga većina nas automatski povezuje s ribanjem sira, zapravo skriva puno veći potencijal. Svaka od njegovih četiri strane ima svoju posebnu namjenu, a pravilnim korištenjem možete značajno olakšati pripremu jela.
Evo kako maksimalno iskoristiti svoj ribež:
- Velike rupe – za grubo ribanje
Strana s velikim, širokim rupama savršena je za ribanje tvrdih sireva poput čedara ili gaude. Osim sira, izvrsna je i za povrće poput krompira, tikvica ili mrkve, naročito kada želite da sastojci zadrže malo teksture – primjerice, u svježim salatama ili povrtnim fritulama.
- Srednje rupe – za fino ribanje
Strana sa srednje velikim rupama dolazi u igru kada želite finije naribane sastojke. Idealna je za ribanje mrkve, tikvica ili jabuka koje ćete dodati u tijesto za muffine, palačinke ili kolače. Također je praktična za sireve koji se brzo tope, poput mozzarelle ili ementalera – savršeno za pizze i tople sendviče.
- Sitne rupe sa šiljcima – za začine i fini sir
Na ovoj strani nalaze se male, oštre rupice koje su najbolje za ribanje tvrdih sireva poput parmezana u finu, pahuljastu teksturu. Osim sira, ovdje možete ribati začine poput muškatnog oraščića ili svježeg đumbira, kao i čokoladu ili koricu citrusa kada želite dodati aromu svojim jelima i desertima.
- Oštri otvori – za tanke kolutiće
Strana s nekoliko oštrih otvora namijenjena je rezanju namirnica na tanke, ujednačene kolutiće. Idealna je za krastavce, tikvice, krumpire ili tvrde sireve, bilo da pripremate salatu, složenac ili želite elegantne dekoracije na tanjuru.
Bez obzira koju stranu ribeža koristite, uvijek pazite na prste! A kad završite, odmah ga operite – ostaci hrane na oštricama brzo se stvrdnu i otežavaju čišćenje.