Atli Zubeyir: Ukrasne figure od voća i povrća

Piše: Redakcija

Lubenice, tikve, rotkvice, mrkve, krastavice i drugo voće i povrće šef restorana u Diyarbakiru, gradu u Turskoj Atli Zubeyir pretvara u prava umjetnička djela. Posebnim noževima i preciznim pokretima voće i povrće pretvara u figure, ali i cvjetne dezene, pa tako od rotkve napravi labuda, od tikve zmaja, a od lubenice ružu.

Za agenciju Anadolu je kazao kako voli praviti igračke od blata.

– Tada su postojali dobri majstori koji su izrađivali ukrase od tikve i lubenice. Kada sam vidio šta izrađuju, bio sam oduševljen i počeo sam se baviti tim poslom. Za nekih tri do četiri godine počeo sam izrađivati ove dekoracije – kazao je Atli.

Prema njegovim riječima, dekoracije može izrađivati ne samo od tikve i lubenice nego i drugog voća i povrća, ali da postoji voće i povrće koje je teže odnosno lakše obrađivati.

– Mislim da je najteži paradajz, jer se ne od njega ne može mnogo uraditi. Najlakše je raditi s tikvom, jer je čvrsta i jednobojna. S lubenicom je nešto teže raditi, jer ima tri boje, zelenu, bijelu i crvenu. Zbog toga od lubenice ne možete napraviti sve što hoćete, ali od tikve možete – kazao je.

Foto: Anadolu Agency

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti