Pozitivna priča dječaka iz Modriče: Spašavaju i udomljavaju pse i mačke

Piše: Redakcija

Dječaci Bogdan Božić (15) i Nemanja Nedaković (14) iz Modriče upustili su se u neobičan poduhvat – napravili su azil za štence i mačiće, jedini u gradu u kojem žive.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je azil, kojeg radije nazivaju privremenim smještajem, u napuštenim prostorijama nekadašnjeg Poljoprivrednog dobra Petar Mrkonjić. Od običnih azila njihov se kažu razlikuje po brizi i ljubavi koju svakodnevno pružaju životinjama. Na samom prilazu azilu dočekala nas je vesela družina od dvadesetak štenadi i pet mačića. Punih stomaka istrčali su pred ovu dvojicu dječaka ne bi li ih pomazili i poigrali se sa njima. Na najbolji način pokazali su kako psi i mačke mogu da se dobro slažu i igraju zajedno.

Bogdan Božić, učenik Srednjoškolskog centra “Jovan Cvijić” u Modriči, objasnio je ekipi AA da pošto u njihovom gradu ne postoji ni azil ni društvo koje bi se bavilo zaštitom životinja da su se odavno sjetili da naprave azil. Sve je počelo kada su prije dvije i po godine pronašli pet štenaca bačenih pored ceste i došli na ideju da ih udome.

“Kada samo uspjeli u tome, to nas je potaklo da i dalje to radimo, da i dalje udomljavamo, a naravno kučića i mačića napuštenih na putu ima mnogo”, kaže Bogdan.

U proljeće ove godine životinje su smjestili u napuštene prostorije poljoprivrednog dobra koje od tada svakodnevno uređuju.

“Oduvijek smo znali da ovdje postoje ove prostorije i onda je Nemanja došao na ideju, rekao je hajde da mi njih očistimo, pošto imaju tri sobe koje su kvalitetne, nema vlage, ne prokišnjavaju, da ih tu držimo, pošto smo ih prije držali u jednoj drvenoj kućici. Onda smo došli ovdje to je džumbus bio, dok smo mi to očistili, trebalo je oko dvije sedmice i od tada svaki dan pravimo nešto novo kako bi kućićima i mačićima ovdje boravak bio što bolji” ispričao je Bogdan Božić.

Do sada su udomili oko 40 štenadi i 20 mačića. Sve životinje koje pronađu prvo smjeste u određenu vrstu karantina kako bi provjerili da li imaju parazite ili neku bolest, a kada budu zdravi smještaju ih sa ostalim psima i mačkama.

Kapacitet njihovog azila je oko 15 pasa i 10 mačaka, ali često ih smještaju i više. Ispričali su i kako su im sugrađani kada su čuli za njihov azil i otkrili gdje se nalazi počeli ostavljati životinje.

“Jednom prilikom su Bogdanu u dvorištu ostavili mačku. To su vrlo neprijatne situacije kada dođemo i zateknemo kučiće, a znamo da u tom trenutku nemamo mjesta jer imamo svoj kapacitet i onda šta ćemo moramo ih uzeti, ali bude ih baš mnogo”, kaže Nemanja Nedaković, učenik Osnovne škole Sutjeska.

Najvažnije im je da što više životinja udome, a svima koji su zainteresovani za to poručuju da im se jave na Facebook profil “Srećna šapa”. Hranu uglavnom dobijaju od donatora, a dnevno im je potrebno oko pet kilograma da bi nahranili sve životinje.

Bogdan i Nemanja idu u različite smjene u školi pa prije podne Bogdan vodi brigu o životinjama, a popodne Nemanja. Trude se da završavaju školske obaveze, ali i da što više vremena rade u azilu, kako bi sve bilo uredno.

Brine ih predstojeća zima i kraći dani, ali su se na vrijeme počeli pripremati za to. Od tri male prostorije u kojima drže životinje za zimu spremaju dvije gdje planiraju po cijeli dan ložiti vatru kako štencima i mačićima ne bi bilo hladno. U vrijeme posjete ekipe AA već su nabavili peć i počeli prikupljati drva, a plan im je da kupe još jednu peć.

U azil ne dovode velike životinje, jer kažu da za odraslog psa treba mnogo više mjesta nego što imaju na raspolaganju. Vršnjaci im ne pomažu osim jedne djevojčice, kojoj su izuzetno zahvalni. Kako bi obezbijedili novac za sve što im treba tokom ljeta su organizovali kupanje kućnih ljubimaca, a svu zaradu su odvajali u kasu za azil. Ova dvojica dječaka imaju velike planove za svoj hobi. Planiraju čipovati sve životinje kako bi mogli udomitelje obavezati da vode brigu o njima i kako ne bi ponovo završili na ulici.

Procjenjuju da im mjesečno da bi imali dovoljno novca za hranu, usluge veterinara, sredstava za čišćenje i drugih potrepština za azil treba oko 400 KM. Na pitanje šta im je trenutno najpotrebnije u glas odgovaraju drva, i hrana.

Mazeći napuštene štence i mačiće koje su zbrinuli u svom azilu Bogdan i Nemanja poručili su svima da ne ostavljaju životinje na ulici.

 

Izvor: AA
Foto: modričaINFO

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti