Istraživanje: Italijani su strogi, Francuzi blagi, a Kanađani popustljivi roditelji

Piše: Redakcija

Kanadski tinejdžeri uživaju u većoj slobodi od francuskih i italijanskih vršnjaka, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Adolescence.

Znanstvenici s Univerziteta u Montrealu, Francuskoj i Italiji pokušali su istražiti na koji način roditelji oblikuju emocionalne veze i kontroliraju ponašanje mladih.

Kanada, Francuska i Italija odabrane su jer spomenute zemlje dijele određene sličnosti: romanske jezike, povijest katoličke i napredne industrijalizacije. U istraživanju je učestvovalo 522 adolescenata iz Kanade, 336 iz Francuske i 398 Italijana. Tinejdžeri su trebali da opišu roditelje prema emocionalnoj povezanosti, komunikaciji, učestalosti sukoba, pravilima, disciplini i toleranciji aktivnosti s prijateljima.

Rezultati su jasno pokazali da se roditeljski nadzor značajno razlikuje između Italije i Kanade. Tako mame i tate Italijani primjenjuju najstrožiju vrstu odgoja, zahtijevaju poštivanje pravilima i roditeljskog autoriteta. A kad mali Italijani prekrše pravila, roditelji se ne libe primjereno ih kazniti.

“Naše istraživanje je pokazalo su kanadski roditelji najviše tolerantni. Oni nisu toliko zahtjevni kad je riječ o poštivanju pravila i discipline. Kanadski majke i očevi rjeđe kažnjavaju svoje potomke, a uz to si u tolerantniji od francuskih i italijanskih roditelja”, izjavio je Michel Claes, autor istraživanja i profesor psihologije.

Istraživanje je također pokazalo da su Francuzi umjereni roditelji. Međutim, francuski tinejdžeri doživljavaju svoje očeve kao emocionalno udaljene, krute i sklone međugeneracijskom sukobu.

 

 

 

Izvor: ordinacija.hr

Pročitajte još