Špinat, jaja, piletinu ili rižu nikada ne podgrijavajte

Piše: Redakcija

Neka jela ne podgrijavajete, po bilo koju cijenu. Ukusna hrana u samo nekoliko minuta može postati opasan otrov.

  • Celer je odličan sastojak za supu, ali samo do trenutka dok ga ne podgrijete. Sadrži nitrate koji postaju otrovni i kancerogeni poslije naknadnog zagrijavanja.
  • Špinat. Definitivno jedna od najzdravijih namirnica, ali nakon zagrijavanja gubi sva dobra svojstva i može izazvati trovanje.
  • Gljive sadrže puno proteina, vitamina i aminokiselina, ali se teško probavljaju. Ako ih pak konzumirate nakon podgrijavanja, stvar će biti još gora: sastav proteina iz gljiva se mijenja i to će prouzrokovati nadutost.
  • Sasvim neočekivano se i krompir našao na crnoj listi. Zagrijani krompir gubi ukus, a čak može biti uzročnik botulizma.
  • Jaja. Iako vjerovatno kajganu nikada niste podgrijali, valja upozoriti i da ne biste smjeli.
  • Piletina. Kao i kod gljiva, proteini iz piletine mijenjaju svoj sastav podgrijavanjem i jako se teško probavljaju. Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati hladne ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.
  • Cvekla. Ona je najzdravija kada je jedete svježu, a zagrijavanje nije preporučljivo budući je također puna nitrata.
  • Riža sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuhanje, pa je najbolje konzumirati odmah nakon pripremanja i ne jesti je ni podgrijanu niti hladnu nekoliko sati kasnije.

Izvor: Avaz.ba

Pročitajte još