Butler iz Buckinghamske palače: Linijarom moramo provjeravati jesu li svi tanjuri za svečanim kraljevskim stolom savršeno posloženi

Piše: Redakcija

Britanac Richard Kerrigan nakon srednje škole prvi posao dobio je u Buckinghamskoj palači. Richard je radio kao butler u britanskoj prijestolnici i svakodnevno obavljao stvari za kraljicu Elizabetu II i njenu porodicu.

Njegove dužnosti uključivale su pripremu događaja u palači, kao što su svečane večeri i posjete, dočekivanje gostiju i postavljanje stolova za svečane večere.

“Bilo je to ludo vrijeme u mom životu”, rekao je Richard za australski Morning Show. Prisjetio se nekih detalja koji su mu prije bili samo dio svakodnevnih obaveza.

“Kad su velike večere, za velikim stolom u obliku potkove sjedi oko 180 ljudi. Kad bismo postavili sve tanjure, linijarom smo provjeravali je li sve u savršenoj liniji. Sva srebrnina je ulaštena i čaše ispolirane. Na osam ili deset gostiju radi četvero članova posluge”, rekao je Richard. Kaže i kako se nije puno družio s članovima britanske porodice, ali svi su bili jako ljubazni prema njemu i svim drugim članovima posluge.

“Vide nas i uvijek pozdrave, ali nemaju vremena družiti se s nama, moraju se baviti svojim gostima. Svi su jako dragi i ljubazni”, kaže bivši butler, koji je otkrio i da na velikim događajima postoji signalni sistem za poslugu kako bi znali kad smiju, a kad ne smiju ući u dvoranu.

“Imaju sistem sličan semaforu. Vidimo crveno svjetlo kad nam je zabranjeno ući, a zeleno se upali kad možemo biti u prostoriji. Većinu vremena smo u pozadini. Sve savršeno funkcionira”, rekao je mladić.

Najluđa stvar koja mu se dogodila bila je na početku njegovog rada u Buckinghamskoj palači.

“Otišao sam u kuhinju po neku hranu i trebao sam je donijeti do mjesta gdje se hrana servirala za goste. Imali smo veliki event. Dali su mi termosicu i tek kasnije sam shvatio da na njoj piše ‘kraljicina juha’. Malo sam bio u šoku. Inače, mi je ne smijemo posluživati, postoje ljudi koji su zaduženi za to. Ne, nisam probao kraljicinu juhu”, rekao je kroz smijeh njezin bivši butler.

Najzanimljiviji događaj na kojem je radio bilo je vjenčanje princa Charlesa i Camille Parker-Bowles.

Richard se uvalio u nevolje jer je prekršio stroga pravila – nema mobitela u palači.

“Htio sam uslikati selfie u radnom odijelu, ali to nije dozvoljeno. Odmah su me natjerali da izbrišem tu fotku iz mobitela, koje uopće ne smijemo koristiti u palači”, rekao je butler, a prenosi 100posto.hr.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti