Nova vrsta tkanine hladi i grije tijelo

Piše: Redakcija
Naučnici sa američkog Univerziteta Stanford razvili su novu vrstu tkanine koja ovisno o potrebi i grije i hladi.

Profesor Yi Cui vođa je naučnog tima koji je na bazi materijala od kojih se proizvode i obične kuhinjske krpe razvio novu vrstu dvostrane tkanine koja grije ili hladi tijelo, ovisno na koju stranu se okrene.

Projekt je plod Cuijevog interesa za oblast energetske učinkovitosti, a cilj je da efektnijim očuvanjem tjelesne temperature i komfora ljudi štede energente koji se koriste za centralno grijanje i klimatizaciju prostora.

“Zašto bismo zagrijavali i hladili cijele zgrade, ako možemo grijati ili hladiti tijelo čovjeka“, kazao je profesor Cui.

Konačni cilj naučnika je da razviju pristupačnu tkaninu koja će biti lako obradiva u tekstilnim pogonima i koja će donijeti velike uštede energije u cijelom svijetu.

Detaljni izvještaj o naučnom dostignuću objavljen je u časopisu “Science Advences“, prenosi Anadolija.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti