Šta bi se dogodilo da su žene fizički jače od muškaraca? BBC ima odgovor…

Piše: Redakcija

Komentatorica BBC-ja Rachel Nuwer u nedavnom članku izvještava o mogućim promjenama koje bi nastale kada bi žene i muškarci zamijenili fizičku snagu. U nastavku prenosimo dijelove njezinog članka, piše Index.hr.

“Žene se katkad moraju služiti trikovima kako bi izgledale više i, stoga, dominantnije. No, što da najednom neobjašnjivo postanu veće i jače od muškaraca?

Razmišljanje o toj mogućnosti može pokazati kako se dinamika spolova odvija na različite načine u stvarnom svijetu, kao i otkriti brojne stvari povezane s time koje se često uzimaju zdravo za gotovo.
Kod većine je vrsta na planetu, od insekata do žaba, normalno da je ženka veća, jer nosi tisuće jaja u tijelu najednom. Izuzetak su većina kopnenih kralježnjaka, uključujući ljude. Ženke rastu do određene razine i tada se reproduktivno razvijaju, i proizvode masti umjesto mišića i koštane strukture, a mužjaci razvijaju veličinu i snagu, osobine koje im omogućuju natjecanje za te ženke.

No, iako žene dostižu muškarce u nekim atletskim dostignućima, muškarci su još uvijek veći i jači od žena. Ako bi se uloge zamijenile, jače mišiće i kosti kod žena pratilo bi i povećanje testosterona i drugih hormona. Daphne Fairbarn, profesorica emerita biologije sa sveučilišta u Kaliforniji, Riverside, kaže da bi tada nastao matrijarhat u kojem su žene glavne, a muškarci se brinu za djecu. Isto tako, ženama bi povećanje testosterona smanjilo i reproduktivne funkcije”.

Fizički izgled i psihologija

“Veća snaga ima i psihološki učinak, kao i kod muškaraca. Prema studiji sa Univerziteta Aarhus, muškarci sa snažnijim gornjim dijelom tijela radije odabiru politiku koja im koristi. Bogatiji i snažniji muškarci protivili su se razdiobi novaca siromašnijima. Skloniji su i hijerarhijama i kompetitivnosti.
Za to dijelom možemo zahvaliti prirodnoj selekciji, muškarci su evolucijski morali biti nasilniji, što im je oblikovalo ličnost na razne načine.

Ženama koje naglo ojačaju mogle bi ojačati i te osobine. Kod žena su osjećaj privilegiranosti, sklonost ljutnji i samopouzdanje pri pregovaranju povezane s privlačnosti, pa bi po tim pitanjima snaga samo zamijenila izgled.

Fairbairn tvrdi i da neke žene, koje se sada “zaglupljuju” kako bi privukle nesigurne muškarce, to više možda neće morati raditi. Snaga je jedno od područja u kojima muškarci još pokazuju bolje rezultate od žena. Žene su u posljednjih 50 godina postale samostalnije i često su uspješnije i bolje zarađuju od muškaraca. Pomaže im i razvoj tehnologija, pa se ne moraju toliko oslanjati na snagu”.

Borba za položaj

“Zato što je sve manje područja u kojima su nadmoćniji, neki muškarci tvrde da im kapacitet njihova spola za većom snagom omogućuje pravo na veću moć, tvrdi Jackson Katz, predsjednik poduzeća MVP Strategies i stručnjak za sprečavanje rodnog nasilja. Napominje da je zato vjerovatno i porasla popularnost nasilnijih sportova poput američkog nogometa i boksa.

Stope silovanja drastično bi se smanjile, ali ne bi se nužno spriječilo nasilje. Lezbijke prijavljuju zlostavljanje u vezi, a 19 posto muškaraca tvrdi da ih je napala partnerica. Muškarci napadaju jer mogu, a da žene ojačaju, i one bi mogle tako postupati.

Ne zna se kako bi to utjecalo na odnose na poslu. Žene ne bi možda morale toliko oponašati muškarce. No, Judith Gardiner sa sveučilišta u Chicagu misli da veličina nije toliko bitna za prikaz nadmoći, jer bijelci nisu u prosjeku ni veći ni snažniji od ljudi drugih boja kože, ali se i dalje spominje bjelačka nadmoć.

Gardiner napominje da se argumenti o tome da bi muškarci trebali dominirati nad ženama jer je tako naredio Bog i da su žene previše emocionalne za položaje moći ne temelje na činjenicama, nego na ideji o muškoj nadmoći. Čak i da ojačaju, žene bi se morale boriti, jer bi muškarci htjeli zadržati svoje položaje. Nekim snažnim ženama to i odgovara. Neke su od najjačih protivnica feminizma bile žene. Umjesto da se bore protiv sustava, moguće je da su pronašle način kako da ga upotrebljavaju u svoju korist. S jedne strane, u Sjedinjenim je Američkim Državama na vlasti čovjek izuzetno nazadnih patrijarhalnih načela, a s druge sve se više razvijaju demokratska i mirna društva koja omogućuju ženama napredak”, zaključuje Nuwer za BBC.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti