Steve Jobs: Kako je bilo raditi sa šefom iz pakla…

Piše: Redakcija

Andrea Andy Cunningham, koja je pomogla pokretanje Appleovog originalnog Macintosha, otkrila je za Business Insider zašto je voljela raditi sa Steveom Jobsom, iako ju je otpustio pet puta, a rad s njim je bio prilično traumatično iskustvo.

“Kada me Steve Jobs prvi put otpustio to je bilo traumatično iskustvo jer sam mislila da je to posljednji put da radim s njim. Pozvao me je u svoju kancelariju ili salu za sastanke, ne sjećam se tačno, i tu je sjedio i njegov finansijski direktor. Pogledao me je i rekao: ‘Raskinut ću ugovor s tobom. Mislim da je to što radiš veoma loše, prestat ćemo odmah raditi, dakle to je to – otpuštena si”, rekla je Andy prisjećajući se.

To ju je mnogo povrijedilo i nakon toga je, priznaje, bila veoma emotivna. Iako je bila na rubu suza, nije plakala.

“Nisam znala šta da radim pa sam mu rekla: ‘Uredu, znate da mi dugujete 35.000 dolara i da…’, a on me je prekinuo i rekao da mi to neće platiti jer moj rad nije bio vrijedan toga. Izašla sam iz te prostorije i pozvala svog mentora Regisa McKenna koji mi je rekao kako moram biti korak ispred njega i imati nešto zbog čega bi me morao isplatiti. Rekla sam da nemam ništa, a on me ispravio i rekao da imam veze s biznis medijima”, rekla je.

Nakon toga se vratila i prekinula njegov sastanak s finansijskim direktorom.

“Rekla sam mu da mi mora isplatiti novac koji mi duguje jer imam startup kompaniju i započinjem svoj biznis. Rekao je da to neće uraditi, na šta sam mu rekla: ‘Znaš da me sedmično zove 30-40 press službi biznis medija s kojima smo uspostavili saradnju tokom proteklih godina. Uvijek me pitaju kakav si kao kolega i trenutno im govorim neke lijepe stvari”, rekla je.

Nakon toga joj je Steve Jobs napisao ček i ponovo je zaposlio. Ispričala je kako je Steve bio veoma nestrpljiv i kako se često ljutio na sve ljude s kojima je radio.

“Imao je jasnu viziju toga šta bi svako od nas trebao raditi i ljutio se ako niste bili dovoljno brzi ili ako niste radili onako kako je on zamislio. Bacao je papire na ljude, vikao, psovao i kritikovao njihovo odijevanje”, rekla je

Dok je za jedne to bilo fatalno i uništavalo ih, drugima je to bio podstrek da budu još bolji i više se trude.

“Na svu sreću bila sam među ovima koje je to motiviralo. Zahvalna sam mu za svo iskustvo i sada sam mnogo bolja u poslu, ali ne bi bilo tako da nije bilo njega”, rekla je Andy.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti