Neslavna lista: Najgore internet lozinke ove godine

Piše: Redakcija

Godina na izmaku biće upamćena i po velikom broju ozbiljnih hakerskih napada širom svijeta, kao i “provala” u privatne mailove, na šta nisu bili imune i neke od najvećih kompanija na svijetu, piše Bizlife.

Uprkos tome, globalna digitalna kultura još uvek nije na toliko visokom nivou da bi se razvila svijest o tome koliko je važno propisno određivati lozinke za pristup nalozima na interenetu.

Kako piše Daily mail, a prenosi Nedeljnik, kompanija “SplashData” proučila je više od 5 miliona ukradenih lozinki koje su objavljene ove godine, i na osnovu tih podataka sastavila listu onih najgorih.

“Kratka imena, kratke riječi uopće, kao što su ‘andrea’ ili ‘mecedes’, to je naročito opasno koristiti”, kaže Morgan Slayn, izvršni direktor SplashData.

To se može ilustrovati i primjerom iz popularne kulture.

“Iako su ‘Ratovi zvijezda’ ove godine imali izvanredni nastavak, lozinka ‘starwise’ je veoma loš izbor. Isto važi za sve pojmove vezane za popularnu kulturu, s obzirom na to da ih hakeri lako otkriju”, dodao je Slayn.

A lista najgorih lozinki za 2017. izgleda ovako:

1. 123456 

2. password 

3. 12345678 

4. qwerty

5. 12345 

6. 123456789 

7. letmein 

8. 1234567 

9. football 

10. iloveyou

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti