Ovih devet svjetskih jezika je najlakše naučiti: Bosanski nije jedan od njih

Piše: Redakcija

Upisujete školu stranih jezika kako bi uspješno proširili horizonte, naučili novi jezik i povećali mogućnost zaposlenja, ali nastava vam je preteška za pratiti?

Američki Institut za vanjske poslove, organizacija koja predaje strane jezike diplomatima, proveo je istraživanje o tome koje je jezike najlakše za svladati.

Prema dobivenim podacima, svjetski jezici se mogu smjestiti u jednu od četiri kategorije – od najlakših do najtežih za savladavanje u sedmičnim periodima.

Danski, nizozemski, italijanski, norveški, portugalski, rumunjski, španski i švedski nalaze se na vrhu spiska najjednostavnijih jezika za učenje. Istraživanje je pokazalo kako vam trebaju otprilike 24 sedmice da bi ih savladali. Vrlo popularan francuski također se nalazi u najlakšoj kategoriji, ali za njega potrebno izdvojiti otprilike 30 sedmica.

Njemački spada u drugu kategoriju učenja (36 sedmica), dok grčki i farski jezici zahtijevaju više od 40 sedmica za savladavanje.

Najteži jezici za koje je potrebno čak 88 sedmica su arapski i japanski.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti