Neobični danski običaj: Biciklom u porodilište

Piše: Redakcija

Ako živite u Danskoj često čujete priče o trudnicama koje su se u porodilište dovezle biciklom, sa sve kontrakcijama, piše blog Copenhagenize.com.

Da se sve ne bi završilo samo na priči, priložili su i fotografije koje dokumentuju ovu praksu. John i Lina, par iz Kopenhagena, koji nema automobil kao ni ogroman broj njihovih sugrađana, u trenutku kada su kontrakcije postale učestale seli su na svoje bicikle i uputili se u porodilište.

trudnoca bicikl

Tokom kilometar i po duge vožnje, Lina je morala da zastane nekoliko puta, kad bi trudovi postali suviše jaki.

Poslij uspješnog porođaja, John i Lina postali su roditelji malog Viga.

trudnoca bicikl

Vožnja bicikla u trudnoći praktično je obavezna u Danskoj, i doktori “prepisuju” trudnicama redovno bicikliranje. Postoji čak i knjiga “Trudnoća u pokretu”, čija korica govori sve. Kako autor bloga “Kopenhagenizuj” izvještava, ispred akušerske klinike uvek je gomila parkiranih bicikala.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti