Butan: Najsretnija zemlja svijeta

Piše: Redakcija
Butan, zemlja u kojoj je rast “nacionalne sreće” važniji od rasta bruto društvenog proizvoda (BDP), našla se na ovogodišnjoj listi destinacija koje treba posjetiti, koju su objavili New York Times i magazin L’affaire.
  

Zemlja na Himalajima koja nikada nije osvojena niti kolonijalizovana, uspjela je da se drži za svoju kulturu u periodu transformacije iz apsolutne monarhije u demokratiju, navodi agencija AP.

Kralj Butana je 1970. rekao da je rast “nacionalne sreće” važniji od rasta BDP-a. Zemlja je zauzela jedinstven pristup turizmu, promovišući se kao “ekskluzivna destinacija” koja nudi skupe usluge za mali broj turista, prenosi Beta.

Turisti mogu da posjete tu zemlju samo preko licenciranih agencija, a turistički aranžmani koštaju između 200 i 250 dolara dnevno, u zavisnosti od usluge. Dio novca prikupljenog od turizma vlada Butana koristi za ulaganja u zdravstvenu njegu, besplatno školstvo i izgradnju infrastrukture.

Pored prirodnih ljepota, pažnju privlači i butanska kraljevska porodica.

Njeno visočanstvo Džetsun Pema Vangčuk najmlađa je kraljica na svijetu. Tron Butana zauzela je kad joj je bilo samo 21 godina. Kraljica pema je u februaru 2016. rodila sina – princa Džigmea, koji je već ljubimac mnogih.

Danas ima 27 i zvanično je najmlađa kraljica.

Prije nego što se udala, kraljica Jetsun studirala je internacionalne odnose sa psihologijom i istoriju umjetnosti na londonskom koledžu. Po završetku studija, vratila se u Butan gdje je objavljeno da će se vjenčati sa Njegovim visočanstvom Džigme Kesar Namgjel Vangčung, poznatiji kao kralj Dragon.

“Čekao sam neko vrijeme kako bismo se vjenčali. Ali nema veze, ako se vjenčate za pravu osobu, a ja sam siguran da sam oženio pravu osobu”, kazao je ranije kralj Butana.

Kraljica Pema poznata je kao filantrop i radi sa mnogim dobrotvornim organizacijama u Butanu

Pročitajte još