Muškarci se zaljubljuju brže od žena

Piše: Redakcija

Ko je kome u vašoj vezi prvi izjavio ljubav? Nedavno istraživanje objavljeno u „The Journal of Social Psychology“ dokazuje da se muškarci zaljubljuju brže od njihovih partnerica, dajući tako naslutiti kako su muškarci ti koji lakše “padaju”.

Istraživanje koje je uključivalo 172 studenata oba spola krenulo je s pretpostavkom da su žene te koje se brže zaljubljuju, ali podaci su pokazali da su upravo dečki ti koji prvi u vezi izjave ljubav.

Važno je naglasiti kako je istraživanje uključivalo samo studente, ali teorija savršeno funkcionira za svaku dob.

– Mislim da žene nesvjesno odgađaju ljubav naspram muškaraca – pojasnila je dobivene rezultate autorica studije Marissa Harrison.

– Žene imaju mnogo više toga za izgubiti u reproduktivnom smislu od muškaraca pa se teže obvezuju – dodala je. Tu se nameće i biološka determinacija koja bi dodatno objasnila zaljubljivost muškaraca, a riječ je o njihovoj urođenoj potrebi za razmnožavanjem.

– Muškarac je najčešće taj koji je lovac i koji lako podliježe stimulaciji. Žena je više okrenuta k dugotrajnoj stabilnosti – dodala je psihologinja Ingrid Collins iz London Medical Centrea.

– Iz mog iskustva s klijentima, muškarci su skloniji brzo se uzbuditi oko potencijalne partnerice, ali i skloniji su tražiti dalje.

Jesu li stvari baš tako jednostavne? Nismo sigurni, ali rezultati istraživanja su svakako zanimljivi…

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti