Probajte jer ne boli: Obrišite Facebook na pet dana i riješite se stresa

Piše: Redakcija
Posljednjih dana mnogi pričaju o gašenju svojih Facebook profila, a čini se da bi to moglo da ima učinka ne samo na nivo zaštite ličnih podataka, već i na zdravlje.

Naučnici sa univerziteta u Kvinslendu istraživali su učinke gašenja Facebook profila na nivo stresa i opštu dobrobit osobe i pokazalo se da bitne promjene zaista postoje.

-Petodnevna pauza od Facebooka dovodi do smanjenja hormona stresa, kortizola- kaže doktor Erik Vanmen koji je radio na istraživanju.

-Međutim, iako su korisnici pokazali poboljšanje u nivou stresa, takođe su izvijestili o tome da su se osjećali manje srećno. Rekli su da su osjećali veće nezadovoljstvo svojim životom i da su se veselili povratku na Facebook-kaže Vanmen, prenosi srbijadanas.com

U istraživanju je učestvovalo 138 ljudi.

– Facebook je postao bitan društveni alat za milione korisnika i očito pruža mnoge prednosti. Ipak, upravo zbog toga što prenosi informacije tolikom broju ljudi, može da predstavlja izvor stresa. Čini se da ljudi uzimaju odmor od Facebooka jer se osećaju prenervozno, ali vraćaju se čim osete nezadovoljstvo ili manjak sreće jer su odvojeni od svojih prijatelja – smatra Vanmen.

Pročitajte još