Četiri faze podizanja djece prema tibetanskoj mudrosti

Piše: Redakcija

Tibetanci su strpljiv i mudar narod i imaju jedinstvene poglede na sve aspekte života, pa tako i na podizanje djece.

Postoje četiri privremene faze podizanja djece, zahvaljujući kojima mališani izrastaju u ljude koji su sami sebi dovoljni, pažljivo donose odluke i poštuju svoje roditelje.

FAZA 1: PRIJE PETE GODINE

U skladu s tibetanskim sistemom podizanja djece, roditelji bi u periodu prije pete godine trebalo da s djetetom razgovaraju kao da su „kralj ili kraljica“. Također, ne bi trebalo da nešto zabranjuju djeci ili da ih kažnjavaju.

Mališani su u ovoj dobi znatiželjni, aktivni i spremni da istraže svijet. No, nemaju iskustva iz kojih bi mogli da uče te nisu u stanju da donose logičke zaključke. Tako da, ukoliko urade nešto pogrešno ili opasno, roditelji treba da se ponašaju uplašeno i da im pokušaju preusmjeriti pažnju na nešto drugo. Emocije su jezik koji djeca u ovom uzrastu jako dobro razumiju.

Ukoliko ste isuviše zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci i branite im mnoge stvari znajte da postoji rizik da ćete suzbiti njihovu mentalnu oštrinu i naučiti ih da slijede bez razmišljanja.

 

FAZA 2: OD PETE DO 10. GODINE

U ovom periodu roditelji bi s djecom trebalo da razgovaraju kao da su „robovi“. No, nipošto ne smiju biti okrutni, već pažljivi. U ovom uzrastu kod mališana se razvijaju inteligencija i logičko razmišljanje te se formira osnova njihove buduće ličnosti.

Veoma je važno da postavite različite ciljeve svom djetetu, da kontrolirate kako će ih postići i da ga naučite da bude spremno na posljedice do kojih dolazi ako te ciljeve ne ostvari. Znači, dijete bi trebalo početi da uči da bude odgovorno za svoje postupke. Nemojte se bojati toga da svojoj djeci u ovom uzrastu date mnogo zadataka zato što se oni mogu nositi s tim i spremni su da uče.

Ako se u ovom periodu ne prebacite sa „kralja ili kraljice“ na „roba“, kćerke i sinovi će vam izrasti u djetinjaste ljude i neće moći biti odgovorni za svoje postupke.

 

FAZA 3: OD 10 DO 15 GODINA

Kada vaše dijete dođe u ove godine, veoma je važno da s njim razgovarate kao da ste jednaki. Znate da vi imate više životnog iskustva i znanja, ali dijete mora imati mogućnost da vam kaže šta misli i da podijeli svoje stavove.

Pomozite im u ovome, pitajte ih za savjet i ohrabrujte nezavisnost. Važno je da im dajete savjete, a ne naredbe ili zabrane, zato što se u ovom periodu kod djece formira nezavisnost razmišljanja.

Ako im branite mnoge stvari pogoršaćete vaš odnos i djeca bi mogla same sebe dovesti u opasne situacije. Ukoliko ste previše zaštitnički nastrojeni oni će izrasti u nesigurne ljude koji zavise od tuđih mišljenja.

 

FAZA 4: OD 15 GODINA PA NADALJE

Djetetova ličnost je potpuno formirana. Sada je važno da ih poštujete.

Možete im davati savjete, ali je kasno da ih nečemu naučite. Vidjećete rezultate vaših postupaka – dijete je nezavisno, samo sebi dovoljno i poštuje svoje roditelje i druge ljude – piše lolamagazin.com.

Pročitajte još