Amerikanci dnevno bacaju 150.000 tona hrane

Piše: Redakcija
Amerikanci  bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće.

Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i hiljade milijardi litara vode su upotrijebljene za njen uzgoj, kaže se u članku koji je objavio list PLOS ONE.

Ta hrana također predstavlja 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac.

Slikovni rezultat za waste of food

Najrjeđe odbacuju čips, ulje i slatkiše

Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slijede mliječni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto).

Među najrjeđe odbacivanom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.

– Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udjelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica – objašnjava Meredith Niles, suautorica istraživanja i asistentica na sveučilištu u Vermontu.

– Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svjesniji bacanja hrane – dodala je.

Istraživanje, koje se temelji na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izvještava o “značajnom” utjecaju na okoliš i na poljoprivrednike. “Taj otpad odgovara žetvama” s više od 350 miliona kg pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva “svake godine”, prema tom izvoru.

Obuka potrošača

Među mogućim rješenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i uskladištiti svježe voće i povrće i predlaže da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane.

Glavni autor Zach Conrad iz ureda za poljoprivredna istraživanja u Sjevernoj Dakoti je istaknuo da se hrana baca na nekoliko razina.

– Holistički pristup će postati sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svjetske populacije”, zaključio je, piše Hina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti