Vladimir Putin: Skromni političar ili najbogatiji čovjek svijeta

Piše: Redakcija

Kremlj je objavio godišnji izvještaj o plaćama vodećih ruskih zvaničnika, uključujući i podatke o plaći predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je predstavio spisak u želji da poveća povjerenje u rusku vladu, no, kritičari ističu da to ne prikazuje stvarno bogatstvo ruskih zvaničnika.

Prema tim podacima, Putin je u 2017. od plaće zaradio oko 249.000 eura. U njegovoj imovinskoj kartici navodi se da posjeduje stan od 77 kvadratnih metara, ali AFP izvještava da na spisak nije uključeno zemljište od 1.500 kvadratnih metara, koje je bilo navedeno godinu ranije.

Komentirajući ranije svoju plaću, Putin je rekao: “Iskreno govoreći, ne znam ni kolika je plaća. Donesu mi je, ja je uzmem i stavim je na svoj račun. Čak i ne brojim.”

Ali za razliku od zemalja poput Amerike, gdje predsjednička zarada stagnira već 15 godina, Putinova je kontinuirano rasla.

Druga imovina u vlasništvu ruskog predsjednika obuhvata 230 dionica u banci Sankt Peterburg i dva sportska automobila iz sovjetske ere – oba marke Volga iz 1960. i 1965. godine.

Mnogi kritičari, međutim, vjeruju da Putinovo bogatstvo daleko nadmašuje navedeno, a neki analitičari čak tvrde da se radi o milijardama. Neki čak idu tako daleko da tvrde da Putinova imovina, od novca na računima preko nekretnina, dionica i umjetničkih djela vrijedi više stotina milijardi dolara i da je ruski predsjednik zapravo najbogatiji čovjek današnjice.

Boris Jeljcin prvi je predsjednik Rusije koji je javno objavio podatke o svojim prihodima i imovini 1998. godine te obavezao ruske zvaničnike da objavljuju svoju godišnju zaradu, prenosi Dnevnik.hr.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti