Impresivnih 1,8 milijardi korisnika: Svi vole YouTube

Piše: Redakcija
YouTube posjećuje 1,8 milijardi registrovanih korisnika svakog mjeseca, ne računajući neregistrovane korisnike.

Izuzetno je važno i za mene i sve na YouTube da se razvijamo odgovorno –  rekla je Susan Wojcicki, izvršna direktorica servisa YouTube – “Ne postoje instrukcije kako se ovako velika platforma može razvijati, ali bitno je da na pravoj strani historije“.

Inače, YouTube se već više od godinu dana bori da izbalansira potrebe oglašivača i njihovih očekivanja sa slobodom kreativnosti. Prošle godine, oglašivači su bojkovali YouTube nakon što su njihove reklame bile objavljivane na uvredljivim video-klipovima. YouTube je odgovorio agresivno povlačem osjetljivih klipova.

Inače, statistika pokazuje da se svakog minuta postavi preko 400 sati video materijala na YouTube, što otežava kompaniji selekciju onoga što smije i ne smije da ide na sajt, pa je i povećanje kontrole i zapošavanje novih ljudi koji će pregledati sadržaj bilo neminovno.

Prvi video na stranici YouTube objavljen je 2005. Snimak  od 19 sekundi pod nazivom  “Me at Zoo” pokazuje suosnivača Youtubea Jaweda Karima u zoološkom vrtu, ispred kaveza sa slonovima. Video koji se smatra ključnim momentom za razvoj društvenih medija i danas je popularan, te je pregledan skoro 50 miliona puta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti