Zašto je teško održati kontakt očima dok razgovaramo?

Piše: Redakcija

Postoji dobar razlog zbog kojega teško održavamo kontakt očima sa sagovornikom dok s njim razgovaramo, kažu naučnici s japanskoga univerziteta u Kyotu.

Naš mozak jednostavno ne uspijeva istovremeno upravljati zadaćom razmišljanja o izboru prave riječi i fokusirati se na sagovornikovo lice.

To je posebno uočljivo kada neko pokušava izgovoriti manje mu poznate ili česte riječi.

Naučnici s univerziteta u Kyoto testiranju su podvrgli 26 dobrovoljaca. Zadaća im je bila igrati asocijaciju riječima i istodobno gledati u računarski generirane slike, piše Hina. Pokazalo se da su, kad su pokušali održati kontaktočima, s više poteškoća ispunjali zadaću asocijacija.

– Premda se čini da kontakt očima i verbalno procesuiranje ne zavise jedno o drugom, ljudi često skreću pogled od sugovornikovih očiju tijeokom razgovora, što upućuje na međusobno isprepletanje dvaju procesa – kažu japanski naučnici.

Ddobrovoljcima je trebalo puno više vremena da se sjete neke riječi dok su sagovornika gledali u oči, no samo kada je posrijedi bila neka komplicirana riječ, tvrde naučnici te dodaju da zastoj pri izgovaranju neke riječi upućuje na to da je mozak istodobno prisiljen “baratati” s previše informacija.

Kao primjer jednostavne riječi naveli su riječ “nož”, pri čemu je posrijedi predmet kojim nešto režete, kao primjer komplicirane riječ “fascikl”, pri čemu se radi o predmetu koji možete otvoriti, zatvoriti ili u njega nešto umetnuti.

Premda je broj dobrovoljaca koji su sudjelovali u studiji vrlo malen, hipoteza je zanimljiva. Japanski naučnici podsjećaju da ovo nije jedina studija koja ukazuje na to da kontakt očima “lagano zbunjuje” naš mozak.

Pročitajte još