Zanimljivosti

12 stvari koje mogu ugroziti svaki brak

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg dolazi do kraja veze ili braka je definitivno prevara. No, postoji još cijeli niz ponašanja koja mogu ozbiljno ugroziti vašu vezu.

Laž

Čak i ako skrivate neke stvari kako bi zaštitili njegove osjećaje, to dugoročno može prouzrokovati velike probleme u vezi.

Uskraćivanje naklonosti

Bilo da je riječ o postavljanju smislenih pitanja koje se tiču druge osobe ili pomaganju drugoj osobi da prevaziđe određene prepreke to znači iskazivanje iskrene naklonosti. Pomanjkanje takvog odnosa vodi u zahlađenje odnosa i njegovu neizbježnu propast.

Negodovanje

U trenutku kada se jedan partner na drugog ljuti, šteta za vezu je već učinjena. To obično znači da su jedan ili oba partnera akumulirali negativnosti kroz duži period i šutjeli.

Nedostatak komunikacije

To se odnosi na komunikaciju o bitnim stvarima, da propustite reći jedno drugom šta vam je zasmetalo ili da prešutite detalje koji bi mogli predstavljati problem. S vremenom se dosta toga nakupi i postaje teško razmrsivo klupko.

Tvrdoglavost

Kad jedan od partnera uporno insistira na nečemu, to znači da ne pristaje na kompromis. Osobe koje funkcioniraju samo ako stvari idu na određeni način (po njihovom) u osnovi su u vezi sa samim sobom.

Nadmudrivanje

Naravno da rasprave oko toga ko bi trebao odnijeti smeće ne zvuči kao neki problem, ali vremenom i sve većim brojem obaveza, takve rasprave prerastu u svađe, a zna se kako one mogu završiti.

Neravnoteža moći

To je veliki problem jer veza gdje je jedan partner “moćniji” je nezdrava. Snishodljivost jednog partnera prema drugome je gora od prevare jer ta osoba gubi samopouzdanje, a čak i nakon prekida trpi štetu od takvog odnosa. 

Ostajanje u vezi zbog konvencija

Ako ostajete u vezi samo kako ne biste razočarali porodicu ili radi toga jer ste isplanirali veliko putovanje za pola godine, činite grešku.

Manipulacije

Ovo zna biti varljivo i teško prepoznatljivo jer su manipulacije u vezama najčešće vrlo suptilne. Kao i kod neravnoteže moći u odnosu, osobi koja je bila manipulirana i nakon veze ostaje gorak okus ustima i slomljeno srce.

Ljubomora

Neprestana i bezrazložna sumnjičavost s vremenom postaje nepodnošljivija.

Lažno predstavljanje na početku veze

To je kao da kažete da volite horor filmove, a mrzite ih iz dna duše ili da tvrdite da ne želite ozbiljnu vezu, a potajno sanjate o vjenčanju.

Pratite nas na društvenim mrežama