Efikasna metoda: Hladna voda ubrzava mršanje

Piše: Redakcija

Mnogi žele izgubiti višak kilograma, a u tome se uspijeva pravilnom ishranom i vježbanjem. Ipak, pijenje hladne vode također može pomoći, tvrde eksperti.

Hidratacija je važna karika u procesu mršanja, jer voda pomaže tijelu da izbacuje toksine, ali i poboljšava probavu. Međutim, mala promjena u temperaturi vode koju pijete može napraviti veliku razliku, tačnije može značajno ubrzati mršanje.

Istraživanje je pokazalo da pijenje hladne vode može ubrzati gubitak kilograma, a u njemu su učestvovale 24 osobe. Polovina je pila 500 ml hladne vode, dok je druga polovina pila vodu sobne temperature. Rezultati su pokazali da su obje grupe “sagorile” 2 do 3 posto više kalorija u narednih 90 minuta, međutim, grupa ljudi koja je pila hladnu vodu je doživjela povećanje sagorijevanja kalorija u stanju mirovanja. Broj sagorenih kalorija se povećao jer je organizam morao zagrijati vodu kako bi je probavio.

Unos vode sprečava situacije u kojim osoba zamijeni žeđ glađu, usljed čega dolazi do prejedanja. Sljedeći put kad osjetite glad nakon obroka, popijte čašu vode, to će spriječiti prejedanje.

Čaša tople vode ujutro ubrzava metabolizam, što također pomaže pri mršanju. Što je metabolizam brži, to sagorijeva više kalorija.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti