Naša lista: Šta čitati na godišnjem odmoru?

Piše: Redakcija

Ako volite da se opustite uz dobru knjigu, sigurno ćete na plaži poželjeti da uz sebe imate ovakvog saveznika koji oplemenjuje i „ubija“ dosadu.

Uz uživanje na ležaljci ili peškiru, zvuku talasa i tihoj muzici koja se prelama na povjetarcu jedino što vam može nedostajati jeste knjiga u kojoj ćete moći da se izgubite i uđete u novu dimenziju godišnjeg odmora. Ako, ipak, niste uspjeli na prvu loptu da pronađete nešto što bi vam se svidjelo, naša kratka lista bi mogla da vam u tome pomogne.

 


Miljenko Jergović – Nezemaljski izraz njegovih ruku

“Nezemaljski izraz njegovih ruku” pripovijeda o Sarajevskom atentatu, o našima i o njihovima, a ustvari o tome da su i jedni i drugi naši, i da je ubistvo Franje Ferdinanda posljedica modernizacijske i prosvjetiteljske misije bečkih vlasti u Bosni. Princip, Čabrinović i drugovi djeca su svoje epohe, školovani na romanu devetnaestog stoljeća, na poeziji Walta Whitmana, na ruskim anarhistima i atentatorima… Beč ih je opismenio i pružio im priliku da osvoje i ostvare svoje iluzije. Nikada Bosna i zapadni Balkan nisu bili europskiji i bliži Beču, Berlinu i Parizu nego trenutak prije Principova pucnja.

Miljenko Jergović napisao je i roman i pripremu za roman. Ujedno ovo je i dokumentarni tekst nastao po nizu drugih dokumentarnih tekstova, a iz njega je zatim trebala nastati velika fikcija. Je li nastala? Je li sve ovo istina, ili je izmišljena pripovijest, omladinski avanturistički roman koji je tužno završio? Knjiga je to koja tjera na razmišljanje i promišljanje, koja historiju ovih prostora propituje bez ideološkog bremena, koja pokušava shvatiti i razjasniti vrijeme te fikcijom oživjeti ljude i događaje koji su možda odredili sudbinu kontinenta i nas samih.


Nora Roberts – Savršeni komšija

Iako u New Yorku ljudi obično ignorišu svoje komšije, simpatična Sibil Kembel nikada nije prihvatala to pravilo. Kada pokuca na vrata komšije iz stana 3B, ona očekuje da će i s njim uspostaviti dobre komšijske odnose, na kraju krajeva bliska je sa svima ostalima u zgradi. Međutim, Preston Mekvin nije bio raspoložen za druženje. Došao je na Manhattan da završi posao i da ode što je prije moguće, ali slatka komšinica iz 3A i krupne zelene oči osvojit će ga sasvim neočekivano. Ni Sibil nije ravnodušna prema svom misterioznom komšiji, ali šta će da uradi kada otkrije da ju je lagao od samog početka?


Khaled Hosseini – Gonič zmajeva

“Gonič zmajeva” prvi je roman afganistanskog pisca Khaleda Hosseinija, koji je odmah postao uspješnicom, provevši čak 101 sedmicu na listi najčitanijih naslova The New York Timesa. Isti nadimak nosi i Hasan, nepismeni afganistanski dječak s nevjerovatnom sposobnošću da predosjeti na koje će mjesto sletjeti papirnati zmaj.

Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svojem životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu, te potom do San Francisca. Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost koja nadmašuje čak i onu političku, teče priča o modernom Afganistanu, nevjerovatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija, a potom dokrajčio talibanski režim. Amirov osjećaj krivice koji ga proganja kad god se sjeti svojeg razorenog grada postaje nepodnošljiv, i kad se vrati da bi spasio Hasanovo siroče, razvija se zaplet koji opčinja i napetošću i osjećajnošću.


Vahida Djedović – Terapeut ljubavi

Prvi dio namijenjen je muškarcima, odnosno, govori o najčešćim problemima s kojima se muškarci susreću u ljubavi, drugi dio pripada ženama i njihovim najčešćim ljubavnim problemima, a treći dio pripada i jednima i drugima, odnosno, govori o tome šta je to u ljubavi, a interesuje oba spola podjednako. Ono što ih podjednako interesuje jeste, između ostalog i:

Kako u vezi biti i ostati svoj, a opet biti zajedno?

Ako želite biti i ostati svoji, a opet zajedno, (što je cilj svake veze) treba da posjedujete tri vrijednosti:

  1. Ljubav
  2. Iskrenost i povjerenje
  3. Poštovanje

Ovo su tri vrijednosti kojima treba da teže oba spola, ali drugačije su poredani kod žena, a drugačije kod muškaraca.

Sophie Kinsela – Moj ne tako savršeni život

Katie Brenner ima savršen život: živi u stanu u Londonu, radi na fenomenalnom poslu i sve to se vidi na njenom Instagram profilu. OK, ona zapravo unajmljuje malu sobu u kojoj nema mjesta za svoju odjeću, putuje satima do svog radnog mjesta, niže administratorice i život koji objavljuje na Instagramu zapravo nije njen. Ipak, jednog dana sigurno će živjeti takav život, zar ne?

Međutim, kad joj njena megauspješna šefica Demeter uruči otkaz, svi Katieni snovi padaju u vodu pa je primorana vratiti se kući u Somerset gdje pomaže svome ocu da pokrene novi posao glampinga na njihovoj farmi. Kad Demeter i njena porodica rezerviraju odmor na farmi, Katie vidi svoju priliku.

S druge strane, u čitavu priču se umiješa i frajer, jer bez frajera chick lit ne bi bio chick lit. Osim što joj glavobolju zadaje šefica sama po sebi, čini se kako naša glavna junakinja nekada i namjerno zagorčava sama sebi život. Ipak, sve smo se našle u sličnim pričama, zar ne? Samo što je lakše takve priče čitati u knjigama nego ih zapravo proživljavati. Sve Katiene uspone i padove sigurno ćete zavoljeti na pravu. Opustite se i čitajte, sjajno je.


Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti