Zanimljivosti

Šta sve prolazi na Instagramu

 

Želite da vaša fotografija dobije lajk na “Instagramu”? Onda fotografišite plažu, tirkizno more, bijeli pijesak, lijepo servirano jelo ili svog psa.

Britanski naučnici su analizirali postove slavnih da bi ustanovili koji od njih dobijaju najviše lajkova. Ispostavilo se da najviše pažnje na “Instagramu” izazivaju postovi koji imaju veze sa hranom, odmorom, postignućima i kućnim ljubimcima.

Atraktivne slike sa odmora dobijaju i po deset puta više lajkova nego one napravljene u kućnoj amtosferi ili fotografije na kojima su slavni željeli da poruče pratiocima šta čitaju. Fotografije s kućnim ljubimcima mogu da dobiju i duplo više lajkova nego one sa prijateljima.

Ljudi, bar sudeći po ovom istraživanju, više vole postignuća nego selfije, pa su fotografije na crvenom tepihu, sa proslava ili dodjele nagrada dobile više lajkova nego selfiji. Korisnici “Instagrama” često postavljaju fotografije hrane. Ne bez razloga, jer one odlično prolaze.

Važni su i ugao, osvjetljenje, pozadina. Umjesto neutralnih pozadina, kakve vole mnogi korisnici, bolje su dinamične, pa se slikajte tako da se iza vidi pejzaž ili neki grad. Bitni su i uglovi ako slikate selfije, pa to radite odozgor. Vodite računa o svijetlu, jer previše svijetla učinit će da slika izgleda isprano, a zbog premalo osvjetljenja, fotografija će izgledati mračno i neatraktivno. Obratite pažnju i na kompoziciju, jer vaši pratioci cijene dobro osmišljene fotografije.