Mirzeta Drakovac: Psihička i emotivna podrška najpotrebniji ženama u vrijeme pandemije

Piše: Redakcija

Mirzeta Drakovac, prodavačica i kasirka u Bazar marketu: Psihička i emotivna podrška, kao i stručni savjeti, najpotrebniji su ženama u vrijeme pandemije. UN Women u BiH ovog mjeseca provodi kampanju “Hvala vam, heroine”, koja ima za cilj pružiti podršku i iskazati zahvalnost ženama koje učestvuju u odgovoru na pandemiju COVID-19, ali i ukazati na rodni aspekt pandemije. Kampanja kroz priče uspješnih bh. žena podsjeća na ključni doprinos žena u prevazilaženju krize izazvane pandemijom. Predstavljamo vam priču jedne od heroina – Mirzete Drakovac, prodavačice i kasirke u Bazar marketu u Sarajevu.

Žene koje su zaposlene u trgovinama prehrambenim proizvodima pružaju veliku i svakodnevnu podršku građanima i građankama kada je u pitanju odgovor na pandemiju koronovirusa. Mirzeta Drakovac je prodavačica i kasirka u Bazar marketu u Sarajevu. Za vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa, svakodnevno je dočekivala kupce sa pozdravom “Dobar dan” i “Izvolite”. Bez Mirzete i njenih kolegica/ga bilo bi teško zamisliti svakodnevnicu obilježenu novim okolnostima.

Ipak, pandemija COVID-19 unijela je promjene u Mirzetin život. Iako je bila na prvoj liniji odgovora na pandemiju, sa krizom se nosila hrabro i profesionalno.

– Priroda mog posla je takva da sam u stalnom kontaktu sa ljudima, ali smatram da sa odgovornim i disciplinovanim pristupom i ovaj izazov možemo uspješno savladati. Zajedno sa kolegicama/ama, kontinirano u radu koristim masku za lice i dezinfekcijska sredstva za ruke, te se trudimo, koliko je moguće, da držimo fizičko odstojanje. Privatno, kada dođem kući poduzimam sve moguće higijenske mjere, jer imam troje djece, od kojih je jedno i srčani bolesnik, pa se zaista trudim da ih maksimalno zaštitim – kaže Mirzeta.

Za vrijeme krize izazvane koronavirusom o kojem niko ništa nije znao, nisu svi mogli da rade od kuće. Za one koji su svakog dana išli na posao, nije se promijenilo ništa, osim suočavanja s novom neizvjesnošću.

– Radila sam sve vrijeme krize, a i dalje radim, te se trudim da našim kupcima budem na raspolaganju i u teškim trenucima. Na samom početku pandemije COVID-19 bilo je panike među stanovništvom, te je bila prisutna ogromna potražnja prehrambenih proizvoda. Moje kolegice, kolege i ja, dali smo sve od sebe da osiguramo dostupnost proizvoda na policama poštujući i najstrožije higijenske mjere – dodaje Mirzeta.

Novonastala situacija odrazila se i na pristup radu koji je nalagao pojačane higijenske mjere u marketima.

– U situaciji u kojoj smo se našli na prvo mjesto stavili smo sigurnost i zdravlje, kako nas samih, tako i naših potrošača. Uz redovne higijenske procedure, uveli smo pojačane higijenske i sanitarne mjere, kao i dodatne dezinfekcije blagajni, opreme i POS uređaja.

Obzirom da je jedno od Mirzetine djece srčani bolesnik, najveći izazov pred kojim se našla bio je kako sačuvati zdravlje djece.

– Privatno održavam kontakt sa majkama djece sa srčanim manama, jer su ta djeca najpodložnija virusima. Međusobno se pomažemo savjetima i finansijskom podrškom iz našeg Udruženja roditelja i djece sa urođenim srčanim anomalijama. Psihička i emotivna podrška, te savjeti stručnjaka/kinja su u ovom vremenu najpotrebniji svim ženama, kako bi mogle funkcionisati na najbolji način.

Mirzeta za kraj zaključuje da se život nastavlja u otežanim okolnostima kojima se svi trebamo prilagoditi.

– Najvažnije je da sačuvamo zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. Moramo svi biti odgovorni u sferama u kojima djelujemo. Trebamo čuvati sebe i druge. A kao i sve drugo, i koronavirus će proći.” Kampanja “Hvala vam, heroine” se realizuje na društvenim mražama UN Women u BiH – Facebook, Instagram i Twitter, gdje građani/ke BiH mogu pročitati priče o sjajnim ženama, te se priključiti kampanji i iskazati zahvalnost i podršku heroinama iz njihovog života koristeći hashtag #HvalaVamHeroine.

Pročitajte još