‘Velika magija’ (I): Priča o životu ispunjenom kreativnošću

Piše: Redakcija

„’Velika magija’ nadahnut će vas da budete radoznali, hrabri, slobodni i, što je najvažnije, kreativni.“
Lauren Conrad

„Empatičan i inspirativan vodič za sakupljanje hrabrosti za život ispunjen kreativnošću… Gotovo svako ko pročita ‘Veliku magiju’ osjećat će se nadahnuto, pa čak i da samo sanja o životu bez ograničenja.“
Publisher’s Weekly

„Kroz priču o velikim umjetnicima, Gilbert demistificira kreativni proces i pomaže u pronalasku svakodnevne inspiracije.“
Harper’s Bazaar

„Izrazito osvježavajuće.“
 TED Ideas Blog

Elizabeth Gilbert američka je autorica nekoliko međunaronih bestselera. Studirala je političke nauke, a nakon fakulteta nekoliko godina je putovala zemljom, radeći i prikupljajući iskustva koja je iskoristila za pisanje svojih uspješnica. Godine 2006. objavila je megabestseler „Jedi, moli, voli“ . Po toj knjizi snimljen je i istoimeni film. Zatim slijede „U dobru i zlu“, „Potpis na svim stvarima“, „Velika magija“ i „Grad za djevojke“.

Od autorice svjetskih hitova „Jedi, moli, voli“ i „Grad za djevojke” stiže priča o životu ispunjenom kreativnošću. „Velika magija“ nastala je na osnovu govora Elizabeth Gilbert na TED konferenciji o životu ispunjenom svrhom i kreativnošću. Čitatelji svih dobnih skupina i zanimanja godinama pronalaze inspiraciju u njenim knjigama, a „Velika magija“ intimna je priča o kreativnosti u svakodnevnom životu i kreativnom procesu.

Kroz niz zanimljivih primjera iz svog, ali i života drugih, autorica pokazuje koliko je važno pronaći neobične dragulje skrivene u svakom od nas. „Velika magija“ pred čitaoca otvara novi svijet čudesnog i slavi hrabrost i odvažnost.

Prenosimo prvi dio odlomaka romana “Velika magija“, autorice Elizabeth Gilbert.

Ovo je, vjerujem, središnje pitanje na kojem se zasniva svaki kreativan život: Imate li hrabrosti iznijeti blaga skrivena u vama?

Slušajte, ne znam šta je skriveno u vama. Nikako to ne mogu znati. Možda i vi to jedva znate, mada pretpostavljam da naslućujete. Ne znam kakve su vam mogućnosti, težnje, žudnje, skriveni darovi. Ali sigurno je nešto divno skriveno u vama. Kažem to s punim povjerenjem, jer slučajno vjerujem da smo svi hodajuća spremišta skrivenog blaga. Vjerujem da je ovo jedna od najstarijih i najvelikodušnijih smicalica koju je svemir priredio ljudima da bi zabavio i sebe i nas: svemir zakopava neobične dragulje u svima nama i onda mirno posmatra hoćemo li ih pronaći.

Lov na te skrivene dragulje – to je kreativan život.

Hrabrost da se krene u taj lov – to je ono što razlikuje svakodnevno postojanje od začaranog.

Taj lov često ima iznenađujuće ishode – to je ono što nazivam Velikom magijom.

Kad govorim o “kreativnom životu”, molim vas da shvatite da ne govorim nužno o pretvaranju toga u profesiju ili bavljenju isključivo umjetnošću. Ne kažem da morate postati pjesnik koji živi na nekoj planini u Grčkoj, ili da morate nastupati u Carnegie Hallu, ili da morate osvojiti Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu. (Mada, ako želite pokušati nešto od toga, svakako pokušajte. Volim kad ljudi daju sve od sebe.) Ali, kad govorim o “kreativnom životu”, govorim o životu koji je više određen radoznalošću nego strahom.

Jedan od najboljih primjera kreativnog života koji sam nedavno vidjela jeste moja prijateljica Susan, koja se u četrdesetoj godini upisala na klizanje na ledu. Tačnije, već je znala kako da kliže. Takmičila se u umjetničkom klizanju kao dijete i uvijek ga je voljela, ali prestala se baviti sportom u pubertetu, kad je postalo jasno da nije dovoljno talentovana da bi bila šampionka. (O, divni pubertet – kad se “talentovani” zvanično izdvajaju iz krda, stavljajući tako na slaba ramena rijetkih odabranih duša potpuni teret kreativnih snova društva, osuđujući sve ostale da žive običnim životom, lišenim nadahnuća! Kakav sistem…)

(Oprema teksta je redakcijska)
(Izdavač: Buybook 2021.; s engleskog preveo: Danko Ješić; Urednica Ena Hasečić; Biblioteka Farah)

Pročitajte još