Sjećanje na Sanelu Redžepagić, opernu divu anđeoskog glasa

Piše: L. B.

Jednoj od najpoznatijih operskih umjetnica u BiH i našem regionu Saneli Redžepagić, 3. jula obilježava se 14. godišnjica smrti. Sanela je preminula u Milanu 3. jula 2008. godine nakon teške bolesti.

Rođena je 1971. godine u Zenici. Oduvijek je bila muzički nadarena, a u periodu kada je trebala upisati muzičku školu odsjeka za klavir, tada taj odsjek nije postojao, i ona se okrenula medicini. Kako je nekada pričala za magazin „Azra“, njena diploma je dobro dolazila njenim ukućanima, jer je imala specijalizaciju iz porodične medicine. Kako je i tada govorila, iako se niko iz porodice nije bavio pjevanjem, smatrala je da muzika teče njenim venama. Srednju muzičku školu počela je u klasi prof. Branke Stahuljak, a završila u Beogradu u klasi prof. Doroteje Cestnik-Spasić. Diplomirala je 2002. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Paše Gackić. Dobitnica je i nagrade na takmičenju mladih muzičara Srbije, a na nivou Jugoslavije dviju nagrada.

– Ne vidim se u nečemu što je šund, to je definitivno. Nisam se školovala da bih sutra pjevala šund i na brzu ruku zarađivala novac. To je valjda mana svih muzičara ozbiljne muzike, što ne znaju zarađivati novac. Svako ima svoje i svakom treba ostaviti njegovo područje da zarađuje i živi od toga –kazala je Sanela u decembru 2002. godine.

Održala je pet solističkih koncerata u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U decembru 2002. je nastupila sa Sarajevskom filharmonijom kao solistica, a u aprilu iste godine s orkestrom Haydn iz Italije.

Usavršavala se kod profesorice Kammersangerin Olivere Miljaković. U decembru 2002. pjevala je na koncertu u SAD-u (New York) kao predstavnik mladih umjetnika BiH pri UN-u, a 2003. na koncertu Srebrenica-New York u oratoriju Srebrenički inferno, kompozitora Đele Jusića.

Posljednji njen nastup, nakon saznjanja za bolest i dijagnosticiranja raka dojke, bio je na koncertu povodom desete godišnjice Centralne banke BiH, sredinom septembra 2007. godine. Nakon što je počela s liječenjem u Sarajevu, Saneli je javljeno da se postavlja opera „Carmen“, koju je toliko željela da igra, te je bila vrlo žalosna što neće ostvariti tu ulogu, zbog bolesti i liječenja. U bolničkoj postelji čitala je note opere „Carmen“, koju su joj slali sarajevski filharmoničari.

„Sve je u Božijim rukama“ riječi su koje je Sanela uputila svom ocu nekoliko dana prije nego je ispustila svoju dušu.

Ljudi umiru tek kad ih svi zaborave. Sanelu ćemo uvijek pamtiti.

Pomoć Fahrudina Radončića

Kako se bliži datum godišnjice njene smrti, njenom ocu Safetu je sve teže. On se u razgovoru za “Avaz” prisjetio teških trenutaka.

– “Dnevni avaz” je objavio da je moja kćerka bolesna. Istog dana me nazvao Fahrudin Radončić. Spremio se ja, da se nađem s rođacima, kad zvoni mi mobitel. Javim se, njegova sekretarica, kaže mi ona: “Treba Vas gospodin Radončić”. On meni kaže: “Zar trebam ja da saznajem iz ‘Avaza’ da je Sanela bolesna”. A ja njemu odgovorim, pa spremam se da dođem, pa mi nezgodno. Nakon što smo se našli u njegovom kabinetu, on je mene pitao koliko novca je potrebno za Sanelino zbrinjavanje, trebalo je 32.000 KM… On je istog momenta nazvao čovjeka iz finansija, kojem je rekao da se ovaj iznos odmah uplati na Sanelin račun. Tako je i bilo. Kad smo silazili liftom, on kaže: “Pa što mi nisi rekao, s ovim nije završena moja pomoć” i tu je počela njegova briga o Saneli. Rekao mi je: “Stoji ti na raspolaganju sve što ja imam”. Ja to ne mogu nikada zaboraviti, veliko je to – kaže Safet Redžepagić.

 

Fondacija „Sanela Redžepagić“

Roditelji i sestra Sanele Redžepagić su 2009. godine osnovali istoimenu Fondaciju, kao uspomenu na ovu umjetnicu.

Osnovni cilj Fondacije jeste da se brine o ženama u BiH, da se pravovremeno podvrgavaju preventivnim pregledima na rak dojke, te blagovremeno i kvalitetno liječe i uspješno rehabilitiraju.

Kao prioritetne ciljeve, Fondacija navodi:

  • Pokretanje aktivnosti edukacije žena svih uzrasta o ispravnom i redovitom samopregledu dojki i osvješćivanju žena za brigu o vlastitom zdravlju s osnovnim ciljom PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA.
  • Animiranje žena u odabiru zdravstvene ustanove za liječničke preglede i liječenje.
  • Kontinuirano praćenje liječenja žena oboljelih od raka i pružanje pomoći koja im bude potrebna.

Pročitajte još