Akupunktura ublažava migrenu, potiče dobar san i pomaže kod artritisa

Piše: Azra

 

U Kini akupunktura datira od 90. godine prije nove ere, a arheološki nalazi pripadaju dinastiji Han. Prakticira se također u Japanu, kao kampo, a i u Koreji. Naime, drevni kineski ljekari smatrali su da postoji Qi “životna energija” i da prolazi kroz tijelo preko dvanaest crta, tzv. meridijana.

Po njihovom vjerovanju, bolest je posljedica neravnoteže, viška ili manjka Qi, te da se ubadanjem tankih igala u akupunkturne točke kojih ima otprilike 365, ponovno uspostavlja ravnoteža. Njihovim mehaničkim provociranjem cilj je postići promjenu u protoku Qi, te tako djelovati na bolest. Ova metoda, koja se u Kini uspješno primjenjuje već hiljadama godina, na zapad se proširila tek u drugoj polovici 20. stoljeća. Praksu je prvi imenovao latinskom riječju acupunctura Nizozemac Willem ten Rhijne.

Kako djeluje?

Akupunktura koristi se za ublažavanje raznih oboljenja, a služi se zabadanjem iglica u određene tačke na tijelu. O njenoj djelotvornosti svjedoće brojna istraživanja, a Svjetska zdravstvena organizacija je 1979. godine zvanično prihvatila akupunkturu kao efikasnu metodu liječenja mnogih oboljenja.

Prema kineskoj medicini na površini kože se nalaze određene tačke po vezane s meridijanima kroz koje protiče životna energija. Stimuliranjem tih tačaka unaprjeđuju se tjelesne funkcije, a samim tim i počinje proces samoizliječenja. Pozitivno djeluje na nervni, endokrini, imunološki, kardiovaskularni i probavni sistem.

 Benefiti

Istraživanje i kliničke studije pokazale su da tretmani akupunkture uspješno djeluju na tjegobe mbšićno-koštanog sistema, reumatoidnog artritisa, išijas, glavobolje i migrene, mučninu i povraćanje, nesanicu, neplodnost, energiju, visok pritisak, kožne bolest…

Pomaže kod artritisa-Ako ste i vi među oboljelima od artritisa te svakodnevno uzimate lijekove za ublažavanje bolova, radije isprobajte akupunkturu. Istraživanje provedeno 2012. godine pokazalo je da je ta metoda dvaput djelotvornija od lijekova za ublažavanje artritisa.

Potiče dobar san-Tretman akupunkture popravit će vaše raspoloženje i odagnati osjećaj tjeskobe. Uspješno liječi i nesanicu – problem s kojim se akupunkturolozi najčešće susreću. Protiv nesanice djeluje tako da potiče lučenje “noćnog” hormona melatonina, koji regulira unutrašnji sat i rad drugih hormona te tako omogućuje dobar san.

Poboljšava probavu-Ako ste skloni nadimanju. imate zatvor i bolove u stomaku akupunktura može ublažiti ove tegobe. Djeluje tako da potiče probavu i apsorpciju korisnih tvari iz hrane te ubrzava metabolizam.

Ublažava migrenu-Ne samo da smanjuje intenzitet nego i učestalost pojave glavobolje. Akupunktura ima snažnije djelovanje na ublažavanje migrene od lijekova, koji obično imaju i neugodne nuspojave. Ovom metodom mogu se znatno ublažiti i hronični bolovi u vratu, koji su česti uzrok glavobolje.

Akupunktura i plodnost – Poznata pjevačica Celine Dion koristila je akupunkturu zajedno sa tretmanima protiv neplodnosti. Istraživanje objavljeno u britanskom medicinskom časopisu ukazuje na to da akupunktura može povećati efikasnost tretmana protiv neplodnosti. Jedna teorija smatra da akupunktura pomaže u smanjenju stresa i povećanju protoka krvi do jajnika.

Akupunktura i rak– Budući da akupunktura može da smanji bol, mučninu i povraćanje, ponekad se koristi za pomoć ljudima koji se nose sa simptomima raka ili hemoterapije. Takođe, može pomoći u prevenciji vrućih flusova povezanih sa rakom dojke. Prvo razgovarajte sa svojim doktorom i potražite stručnjaka koji imaju iskustva u radu sa pacijentima sa rakom.

Prestanak pušenja

Akupunktura se koristi za različite druge uslove, uključujući prekid pušenja, nesanicu, zamor, depresiju i alergije. Dokazi se u najboljem slučaju miješaju u nekim slučajevima upotrebe akupunkture. Na primjer, studije su otkrile da igle za akupunkturu smještene u spoljno uho pomažu ljudima da prestanu sa pušenjem.

Pročitajte još