Kafa, da ili ne: Prekomjerna količina ovog napitka može ugroziti sistem za varenje

Piše: Redakcija

Konzumiranje kafa tokom dana nekima predstavlja jutarnju naviku i razlog za pauzu, dok je mnogi smatraju nepotrebnim ritualom koji i nije baš toliko zdrav. Neke osobe mogu da popiju i po pet šoljica kafe bez da osjete mučninu ili osjećaj sitosti, dok je drugima muka kad popiju dvije šolje ovog napitka. Stvar je u kofeinu. Kofein ima dobre efekte na zdravlje, ali može i da ga uništi ako ga unosite previše.

Kofein pomaže u borbi protiv migrena, ali ako ga unesete previše u organizam, budite spremni na paklene posljedice. Dok se neke nuspojave pojavljuju samo ako unesete mnogo kofeina, na primjer da popijete desetak šolja kafe, mučnina se javlja relativno često, posebno ako imate osjetljiv stomak. Stručnjaci kažu da digestivni sistem može biti osjetljiv na kiseline i kofein koji se nalaze u kafi. Iako ovaj napitak ima sličnu PH vrijednost kao šargarepe, povećanjem kiseline u stomaku, kofein može da dovede do gorušice, problema sa refleksom i naravno, do mučnine.

Stručnjaci smatraju da je kofein glavni krivac za uznemiren stomak jer podstiče stomak da proizvodi više kiseline nego inače. U kombinaciji sa efektom laksativa koji ima kafa, primorava digestivni sistem da radi brže, pa s obzirom na sve što se dešava u vašem stomaku i crijevima, nije ni čudo što vam je malo muka poslije kafe.

Pročitajte još