U ovim kućama nemate mira – od turista

Piše: Redakcija

Kuća na drvetu

Zašto imati jednu kućicu na drvetu kada možete imati tri? Ovo arhitektonsko remek djelo proglašeno je jedinstvenim i najvišim primjerom kućice na drvetu, a nalazi se u Kanadi, tačnije u blizini Revelstoka. Građevina čini savršenu simbiozu s prirodom, stvarajući idealnu dopunu šumskom okolišu, što je u današnje vrijeme prava rijetkost.

Kamena kuća

Sagrađena između dvije stijene, kamena kuća u Portugalu, navodno je inspirirana popularnim američkim crtanim filmom “Flintstones”. Ipak, uprkos tome što je smatraju jednom od najneobičnijih kuća na svijetu, čak i ova rezidencija sadrži klasične elemente poput drvenih prozora. Kao što možete pretpostaviti, kamena građevina svake godine privlači hiljade turista.

Viktorijanska koliba

Prema Sandri Foster ova koliba je najbolje uloženih 3. 000 dolara u njenom životu. Viktorijanska kućica nalazi se u New Yorku i u potpunosti je prilagođena njezinoj plavokosoj vlasnici koja, ako je suditi prema njenom malom domu, ima izvrstan ukus za detalje.

Kuća školjki

Jedna od najkreativnijih kuća današnjice smjestila se na Isla Mujeres – komadiću raja usred Karipskog mora. Kuća školjki prava je nekretninska poslastica, što potvrđuju i zapanjujući nizovi koralja i školjki.

Kuća čaja

Boravak u ovoj japanskoj vili navrh drveta mnogi uspoređuju s izvantjelesnim iskustvom koje pruža novu percepciju svijeta. Konkretno, ovu kuću odlikuje spoj minimalizma i prirode u njenom najromantičnijem izdanju.

Kuća tikvi

Kuća boje terakote djelo je ruku Steva Areena koji je nakon duge karijere stjuarda u Delta Airlinesu, odlučio sagraditi dom pod nazivom Dome House na organskoj farmi manga u sjeveroistočnom Tajlandu. Ovaj nekonvencionalni graditelj gradnju svojeg doma završio je za samo šest sedmica i to za samo 8.000 dolara.Vrata, prozore, police, ribnjak i vidikovac, kao i kamen koji je koristio za uređenje okoliša, sve je izradio od materijala koji potječu iz neposredne okolice kuće. Tako je spavaća kupola prikrivena travom na krovu, a kupaonica, kao i atrij, ispunjen je biljkama.

 

Pročitajte još