Slatko do vrha!

Piše: Redakcija

Klasičnim klačima pripremljenim u plehovima i kalupima popularnost „ugrožavaju” slastice u čašama. Možete ih puniti svim i svačim: kremama, pudingom, voćem, karamelom… Kao inspiracija vam može poslužiti i recept za omiljeni kolač ili tortu. Pustite mašti na volju i napunite čašu. Neka bude slatko do vrha

Desert s višnjama

casa2

Sastojci za fil s višnjama: 250 g višanja, 100 ml vode, 4 kašike šećera, 20 g pudinga od vanile, 1 kašika vode
Za bijeli fil: 200 g sirnog namaza, 150 g šećera u prahu, 1 kašika soka od limuna, 200 ml slatke pavlake
I još treba: 6 kašika mljevenog keksa, 50 g crne čokolade, dekoracija

Priprema: Višnjama dodati vodu i šećer zatim staviti da se kuha. Kada prokuha, kuhati još 10 minuta zatim sipati puding koji smo prethodno sjedinili s kašikom vode. Kuhati još minut zatim skloniti s vatre. Fil od višanja ravnomjerno rasporediti na dno od šest čaša. Ostaviti da se ohladi dok pripremate bijeli fil. Sirni namaz sjediniti sa šećerom u prahu i sokom od limuna. Slatku pavlaku umutiti, zatim dodati sirni namaz i sve zajedno kraće izmiksati. Fil sipati u poslastičarsku kesu i uz pomoć nje napuniti čaše u koje smo prethodno stavili po kašiku mljevenog keksa. Na vrh izrendati čokoladu na krupnije i ukrasiti po želji (sastojci su dovoljni za šest čaša deserta).

Speculoos desert s malinama

casa3
Sastojci: 7-8 speculoos keksa, 250 g mascarpone sira, 150 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 100 g malina

Priprema: Slatku pavlaku umutiti. Dodati mascarpone i lagano umiješati. Na dnu svake posude izmrviti po jedan speculoos keks, zatim sipati fil. Maline propasirati sa šećerom u prahu, pa sipati preko fila. Umjesto ovog keksa možete koristiti neki drugi po želji, ali po mogućnosti da bude s cimetom.

Čokoladni mousse

 

casa4

Sastojci: 300 grama kvalitetne tamne čokolade (oko 70 posto kakaa), 3 jaja, pola šoljice (oko 55 g) šećera, 1 kašika kakaa u prahu (bez grudica), 300 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag), malo naribane čokolade za ukras

Priprema: Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila, maknite je s vatre i ostavite da se malo rashladi. U zdjeli izmiješajte jaja i šećer te mikserom miješajte otprilike pet minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena. U smjesu dodate otopljenu čokoladu i kakao u prahu te sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu. U posebnu zdjelu izmiksajte šlag. Kada je gotov, velikom metalnom kašikom postepeno dodajte šlag u čokoladnu smjesu te ga rukom sporim pokretima zamiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu. Kremu ulijte u šest čaša, te ostavite u frižideru barem jedan sat. Izvadite ih 15 minuta prije serviranja. Po želji ukrasite šlagom i naribanom čokoladom.

Čokoladne čaše

casa5

Sastojci: 2 jaja, 2 kašike brašna, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 180 ml mlijeka, 120 ml slatke pavlake, 2 kašike mljevene plazme, 150 g jagoda, čokoladne mrve za dekoraciju, čokoladne čaše

Priprema: U mlijeko (130 ml) sipati obični i vanilin šećer zatim staviti da se zagrije. Sjediniti preostalo mlijeko s jajima i brašnom zatim sipati u provrelo mlijeko te skuhati fil uz neprestano miješanje. Ohladiti fil zatim mu dodati mljevenu plazmu, umućenu slatku pavlaku i jagode isječene na kockice. Lagano promiješati, zatim sipati u čokoladne čašice i ukrasiti čokoladnim mrvama. Kako napraviti čokoladne čašice? Crnu čokoladu (250 g) otopiti s tri kašike ulja. U plastične čašice (od 50 ml) sipati tri kašičice otopljene čokolade. Čašu okretati u ruci tako da se čokolada ravnomjerno rasporedi po unutrašnjem dijelu čaše. Čašice staviti odmah u frižider na hlađenje zatim ponoviti postupak s čokoladom još dva puta. Kada se čokolada stegla, makazama isjeći plastičnu i izvaditi čokoladnu čašu.

Dessert s breskvama

casa6

Sastojci za smjesu s breskvama: 490 g breskvi, 40 g šećera
Sir smjesa: 250 g jogurta, 80 g kiselog vrhnja, 40 g šećera, 100 g mascarpone sira
Hrskava smjesa: 40 g sjeckanih badema, 40 g sjeckanih oraha, 100 g zobenih pahuljica, 70 g meda, 1 velika kašika limunovog soka, 2 velike kašike ulja

Priprema: Prvo pripremiti hrskavu smjesu: u tavi bez imalo masnoće kratko pržiti orahe i bademe pa ih izvadite na tacnu. U istoj tavi  zagrijati ulje pa pržiti minutu-dvije zobene pahuljice, dodati med, limunov sok, bademe i orahe, skloniti s vatre pa dobro izmiješati. Izručiti sve na papir za pečenje i pustiti da se ohladi.
Breskva smjesa: breskve i šećer samljeti u blenderu ili štapnim mikserom, ostaviti na stranu.
Sir smjesa: sve sastojke zajedno sjediniti, dobro izmiješati kašikom da se sve lijepo sjedini. Pripremiti 4-5 čaša, pa redati naizmjenično prvo smjesu od breskve, pa od sira, hrskavu smjesu i onda sve ispočetka. Završiti smjesom od sira. Ukrasiti po želji.

Banana dessert

casa7

Sastojci za kremu od vanile: 750 ml mlijeka, 200 g šećera (može i manje), 6 kašika gustina, 3 žumanjca, 2 kašike putera, 1 vanilin šećer
Za mrvice od graham krekera: 1 i po šolja izmrvljenih graham krekera, 1/3 šolje otopljenog putera, 1 kašika šećera
Ostali sastojci: banane, šlag umućen od slatke pavlake, karamel krema ili dulce de leche

Priprema: U posudi izmiješajte malo mlijeka, žumanjca i gustin u smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka sa šećerom sipajte u posudu i stavite na šporet da zakuha. Kad je mlijeko prokuhalo, malu količinu uspite u jaja, stalno miješajući da ih zagrijete, pa sve sipajte u vrelo mlijeko, vratite na šporet i miješajte dok se ne zgusne. Sklonite kremu sa šporeta, umiješajte puter i ostavite da se hladi. Za hrskave krekere, izmrvite kekse, prelijte ih puterom, dodajte šećer, sve izmiješajte, utisnite u dno kalupa za torte i pecite na 170C, 10-12 minuta. Ostavite da se ohladi pa krenite na slaganje deserta. U staklene posudice, na dno sipajte mrvice od graham krekera, preko sipajte nekoliko kašika kreme od vanile, preko kreme redajte kolutove banana, a preko banana ide šlag. Na šlag stavite još mrvica od krekera, zatim preko sipajte karamel kremu ili dulce de leche pa ponovo premažite kremom od vanile, poredajte banane i na kraju ukrasite šlagom, bananama i mrvicama od krekera.

Syllabub

casa8

Sastojci: 300 g slatkog vrhnja, 50 ml bijelog vina ili alkohonog pića po želji, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, sok pola limuna, naribana limunova korica, voće po želji ili keksi

Priprema: Šećer, vanilin šećer i slatko vrhnje miksajte dok ne dobijete gustu, glatku kremu (vrhnje se ne smije pretvoriti u čvrsti šlag).
Limun operite i naribajte koricu, većinu dodajte u kremu. Umiješajte i limunov sok i vino. Kratko sve zajedno miksajte da se sastojci sjedine.
Raspodijelte kremu u čaše tako da naizmjenično slažete red voća red kreme. Pospite preostalom naribanom limunovom koricom i ostavite hladiti 2-3 sata prije posluživanja.

Tiramisu u čaši

casa9

Sastojci, krema: 3 žumanjca, 100 g šećera, 250 g mascarponea, 1 vanilin šećer, 300 ml slatkog vrhnja
Ostalo: 250 g piškota, 150 ml kuhane kafe, 2 kašike ruma, 2 kašike kakaa u prahu

Priprema: Žumanjca i šećer mutite desetak minuta na pari dok ne nastane gusta svijetla smjesa pa je ostaviti da se malo ohladi. Slatko vrhnje umutite srednjom brzinom u kremasti šlag. Mascarpone razmutite s vanilin šećerom pa mu dodajte kremu od žumanjaka. Na kraju dodajte šlag i dobro sve izmiješajte. U zdjelice za sladoled ili veće i šire čaše slažite prvo malo kreme pa red piškota umočenih u smjesu kafe i ruma, zatim kremu, red piškota umočenih u smjesu kave i ruma i na kraju kremu. Sve pospite prosijanim kakaom u prahu i stavite u frižider na nekoliko sati ili najbolje preko noći.

Pročitajte još