Kraljevski grad Bobovac neiscrpan izvor inspiracije

Piše: Redakcija

Životopisno selo Borovica, koje se nalazi nedaleko od Vareša, petu godinu zaredom ugostilo je likovne umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske. Dvadeset slikara inspiraciju je pronašlo u čarobnom ambijentu na nadmorskoj visini od 1.150 metara te kraljevskom gradu Bobovcu, koji je zaštitni znak kolonije „Art colony Borovica – Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva“.

Voditelj kolonije Stjepan Šimić

Voditelj kolonije Stjepan Šimić navodi da je cilj ovog događaja, zapravo, otvaranje razgovora o zaštiti krajolika i prirodnih ljepota ovog kraja.

– Likovna kolonija je spona stare bosanske umjetnosti i savremenih slikara današnjice, kao i gostujućih umjetnika iz domovine i inozemstva, koji svojim djelima prave zabilješku o ovim prostorima kistom, materijalima i izričajem ovog doba – govori Šimić.

Borovica je poznata i kao izletište kraljeva, što je pored čistih krajolika, za umjetnike koji je posjete jedinstven doživljaj. Osim stvaranja djela i slikarskih radionica na otvorenom, nije izostao ni bogat muzički program te gostovanja pjesnika, književnika i osoba iz kulturnog života.

Pročitajte još