Nakon što je zatražila razvod princeza u strahu za život zajedno s djecom pobjegla u Njemačku

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Kćerka pokojnog jordanskog kralja Husseina, princeza Haya bint al-Hussein, zatražila je razvod od supruga Muhameda bin Rašida Al Maktuma, koji je poznat pod imenom kao šeik Muhamed, predsjednik Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija. Kako prenose strani mediji princeza je očito u strahu, s djecom je prvo pobjegla u Njemačku i zatražila azil, a sada se navodno skriva u Londonu gdje bi željela nastaviti svoj život.

Sve ovo završilo je u medijima, a započelo je nakon što je princeza Haya pobjegla iz Dubaija, želeći živjeti normalnijim i slobodnijim načinom života. Inače, u poznatoj kraljevskoj porodici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ovo nije prvi ovakav slučaj. Naime, nakon što je princeza Latifa, kći šeika Muhameda, pokušala pobjeći iz Dubaija, pronađena je blizu obale Indije i na silu vraćena kući. Vlasti Emirata odbacili su navode i optužbe da je princeza pobjegla zbog tretmana kojeg je imala u zemlji, tvrdeći da je ona oteta.

Iako ona nije uspjela pobjeći iz svog zlatnog kaveza u kojem je bila od rođenja, danas se o njoj ništa ne zna, ali je očito bijeg uspio šestoj supruzi milijardera i vladara Dubaija Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, princezi Hayi. Kako pišu mnogi mediji, 45-godišnja Haya, polusestra jordanskog kralja Abdulaha, pobjegla je od svog supruga i u novi život povela i njihovo dvoje djece, 11-godišnju Jalilu i sedmogodišnjeg Zayeda, a navodno mu je uzela gotovo 35 milijuna eura.

View this post on Instagram

سُعدت بلقائي مع المديرة التنفيذية لمنظمة اليونيسف هنرييتا فور، حيث بحثنا أوجه التعاون في عدة مجالات ومنها قضية جوع الأطفال والتأهب للطوارئ والسرعة في نشر المساعدات الإنسانية والابتكار.كلتانا نتفق أن العالم قد تغير ولكن احتياجات الأطفال لم تتغير. #منظمة_اليونيسف #لكل_طفل Pleasure to meet @unicef Chief Henrietta Fore to explore areas of collaboration around child hunger, emergency preparedness, fast deployment of humanitarian aid, & innovation. We both agree, the world has changed, but the needs of children have not. #UNICEF #Foreverychild

A post shared by Haya Bint Al Hussein (@hrhprincesshaya) on

Princeza Haya Al Hussein prvo je zatražila politički azil u Njemačkoj, budući da joj je, u bijegu pomogao upravo njemački diplomat, no navodno je iz Njemačke pobjegla u Londonu. Šeikove zahtjeve da deportiraju njegovu suprugu nazad u Dubai, njemačke su vlasti odbile.

Bijesan na svoju šestu suprugu šeik je na svom Instagram profilu objavio poemu ‘Izdaja’, koja je navodno posvećena upravo princezi Hayi, a u stihovima, među ostalim, se navodi: „dao sam ti povjerenje i prostor…najveća greška koju si učinila je ta što si lagala“, a dok je u drugoj napisao: „Nevjernice, izdala si najdragocjenije povjerenje, ali tvoja igra je otkrivena. Tvojim lažima je došao kraj i nije važno šta smo bili i kakva si.“

Za razliku od njega, princeza Haya, koja je inače bila vrlo aktivna na društvenim mrežama, od 20. maja se nigdje ne pojavljuje niti oglašava, a ove godine nije prisustvovala ni na Royal Ascotu, gdje je inače svake godine sa suprugom pratila konjičke utrke i navijala za njihove konje. Nagađa se da iako ima dom nedaleko Kensingtonske palače, vrijedan 85 miliona funti, s djecom boravi na tajnoj adresi.

Princeza Haya i Mohammed bin Rashid al-Maktoum vjenčali su se 2004. godine, te mu je ona na taj način postala šesta supruga. Svoje djetinjstvo Haya je provela u privatnim školama u Velikoj Britaniji , a diplomirala je filozofiju, političke nauke i ekonomiju na Oxfordu. Radila je za Međunarodni olimpijski odbor, a bila je i ambasador dobre volje za Ujedinjene narode za njihov Svjetski program za hranu.

Kako se navodi u medijima zbog njegovog utjecaja, te navodnih molbi upućenih britanskoj vladi privatnim kanalima da se princezu Hayu vrati kući u Emirate, pretpostavlja se da je princeza itekako zabrinuta za svoju ali i sigurnost svoje djece u Velikoj Britaniji.

 

Pročitajte još