Bosanskohercegovački bend Weltschmerz objavio novi spot za pjesmu Razuma rub

Piše: Redakcija

 

Weltschmerz kao bend nastao je iz fuzije dva osjećaja, žudnje i zebnje, i jednog benda u Frankfurtu koji se zvao Pikova dama. Nakon stotinu svirki i koncerata po Njemačkoj, Ahmet Vranjkovina kao pjevač i vođa benda odlučuje da napokon radi ono što najbolje zna, a to je autorski rad. Weltschmerz je ideja romantizma, odbačenih duša, heretika, bespomoćnih kritičara anti-sistema vrijednosti.

Weltschmerz je nešto više od benda. To je neki vid stava, kritike, romantizma, svijesti koliko smo nesretno nemoćni i sretni u isti mah kada sretnemo sebi slične. Muzika je samo jedan od medija kojim se Weltschmerz želi izraziti.

Pjesma Razuma rub je mnogima poznata kroz interpretaciju Blavorsa, koju je Ahmet Vranjkovina ustupio Golo Mirzi za festival u Osijeku, gdje su osvojili drugo mjesto. Međutim želja je bila da se pjesma Razuma rub snimi aranzmanski kako je i zamišljena u iskonu. I evo devet godina kasnije, pjesma je završena. Snimana je u studio Lacrima kod Kristijana Salihovica, a zatim i u Pavarotti centru u Mostaru. Animirani Spot za pjesmu potpisuju Anaid Mekic i Davor Ilincic, naši talentovani momci, bivši studenti ALU Sarajevo.

Ovaj bend polahko ali sigurno gradi svoju karijeru, a u budućnosti planiraju sve zaokružiti u jednu formu albuma. U narednom periodu planiraju uraditi još dva spota za dva singla. Pjesme su gotove, a nose naziv Prokleti Brod i Mefisto.

Pročitajte još