Održan European Fashion Passport: Mladi dizajneri oduševili sarajevsku publiku

Piše: Redakcija

Sarajevo je u periodu od 27. do 29. septembra bilo domaćin modnog događaja „European Fashion Passport“. Riječ je o projektu koji je okupio 30-ak mladih modnih dizajnera iz 20 evropskih zemalja, koji su u petak i subotu navečer imali priliku da svoj rad predstave na revijama u Sarajevskom Ratnom Teatru (SARTR).

– Cilj ovog projekta je  da naučimo komunicirati jedni sa drugima. Tačnije, da naučimo kako komunicirati na relaciji dizajner-industrija, te da sebe kao dizajnere naučimo kako da ponudimo ono što tržište traži. Sve to se može postići samo ukoliko udružimo snage. No, cilj projekta je i da otvori evropsko tržište svim dizajnerima Evrope, a to možemo uraditi pomoću platforme kakva je „European Fashion Passport“ – rekao nam je art direktor projekta, bh. modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad.

On dodaje da izbor mladih dizajnera koji su dobili priliku da učestvuju u projektu nije bio nimalo lak zadatak.

– U principu smo birali dizajnere koji su nudili neko rješenje, bilo da je riječ o rješenju u modnom smislu ili o onom koje je vezano za komunikaciju. Tražili smo talent i to da imaju šta da ponude. Tu je 30 dizajnera iz 20 zemalja Evrope, svi su drugačiji i svi nude nešto novo. Riječ je o ljudima koji imaju energiju modernog doba, energiju koja je nestrpljiva i eksplozivna. Mi, u mojoj generaciji dizajnera, smo imali strpljenje koje oni danas nemaju. Oni traže rješenje odmah – dodaje Haad.

O uspjehu ovog kulturnog projekta možda najbolje govori puna sala SARTR-a tokom održavanja revija.  

 

Pročitajte još