Albert od Monaca: Zakonski nasljednik je stigao, vanbračna djeca nemaju pravo na tron

Piše: Redakcija

Princeza od Monaka Charlene (36) i princ Albert II (56) nedavno su postali roditelji blizanaca, sina Jacquesa i kćerke Gabrielle. Charlene, nekadašnjoj južnoafričkoj olimpijskoj plivačici, ovo je prvo dijete, dok princ Albert ima dvoje vanbračne djece s dvije različite žene, kćerku Jazmin Grace i sina Alexandera Costu.

Ovom viješću Monarhija je odahnula, jer je konačno dobila svog zakonitog prijestolonasljednika. Naime, Monako je kneževina na čijem je čelu Albert II, sin poznate glumice Grace Kelly i  Rainiera III od Monaka. Albert ima dvoje djece, i priznao je očinstvo, ali budući da su rođena izvan braka, ona nisu mogla participirati u nasljedstvu monegaškog prijestolja. Prema zakonu koji je stupio na snagu 2005. godine, omogućeno je braći i sestrama da naslijede kneza ako on nema djece, s tim da braća imaju prednost pred sestrama.

Suze na vjenčanju

Tako je važilo da, sve dok Albert ne dobije zakonitog nasljednika, njegova starija sestra Karolina, supruga princa od Hanovera, ostaje prijestolonasljednica. Karolina se udavala tri puta. Ima četvero djece. Ako Albert ne bude imao djece, tron će naslijediti Karolinina djeca. Njen najstariji sin je Andrea Albert Pierre Casiraghi (30), kojeg je rodila u drugom braku s italijanskim biznismenom Stefanom Casiraghijem.

Svi ovi zakoni i odluke padaju u vodu. Princ Albert i Carolina, koja je udajom 2011. godine za princa Alberta dobila titulu princeza od Monaka, imaju svoju djecu, a tron će naslijediti njihov sinčić Jacques.
Charlene, kćerka Michaela i Lynette Wittstock, koja je 2000. godine na Olimpijadi u Sydneyu nastupila pod zastavom Južne Afrike, princa Alberta je upoznala u Monte Carlu, u Monaku, u junu 2001. godine, na jednom plivačkom mitingu. Prvi put su zajedno viđeni 2006. godine na otvaranju zimskih Olimpijskih igara u Italiji, i od tada je pratila princa na mnogim njegovim službenim putovanjima.

Zaruke su objavili 2010. godine, da bi se vjenčali prvog jula naredne godine. Budući da su se mediji uvijek zanimali za prinčev privatni život, tako je sedam dana prije vjenčanja u sedmičniku “L’Express” osvanuo članak kako je Charlene pokušala 28. juna napustiti palaču i pobjeći od princa, jer je saznala kako on ima i treće vanbračno dijete. Pisalo je kako je policija u Monaku presrela Charlene na Nice Côte d’Azur aerodromu i oduzela joj pasoš. Navodno, Albert kao i dvorski službenici su je dugo nagovarali da se vrati na dvor. Palača je ovakve priče nazvala ružnim glasinama proizvedenim iz ljubomore.

No, ovdje nije bio kraj lošim pisanjima. Princeza je plakala pred kamerama na svom crkvenom vjenčanju, i to je tabloide potaklo da kopaju još dublje po njihovom privatnom životu. Charlene je tek u ljeto 2013. godine objasnila zašto je plakala.

– Sve je bilo jako emotivno, bila sam puna pomiješanih osjećaja zbog glasina o Albertu i, naravno, uzbuđena zbog vjenčanja, jednostavno mi se sve skupilo i rasplakala sam se. Onda sam pomislila kako me cijeli svijet gleda kako plačem pa sam se još više rasplakala – rekla je bivša plivačica u jednom od rijetkih intervjua, za “Times Weekend Magazine”.

Iako su nakon vjenčanja mediji danima secirali Albertovu nevjeru te pisali o tome kako je Charlene bila gotovo prisiljena udati se za njega, monegaška princeza kaže da sa svog vjenčanja ima samo lijepe uspomene te je sve to nazvala lažima.Otkako je postala članica jedne od najpoznatijih evropskih kraljevskih porodica, Charlene se sasvim dobro snalazi u ulozi princeze – posvetila se razvijanju odnosa s drugim kraljevskim porodicama i humanitarnom radu, među kojima je projekt osvještavanja o opasnostima od utapljanja.

Glasine je naročito ne zanimaju sada, kada je postala majka blizanaca, no, priče o suprugovom ljubavnom životu i vanbračnoj djeci zauvijek će ostati sačuvane u arhivama. O jednoj je sredinom ove godine raspravljao i Evropski sud za ljudska prava. Ova institucija je sa četiri glasa za i tri protiv zaključila kako je Sud u Francuskoj 2005. godine loše presudio u slučaju princa Alberta i izdavača uglednog “Paris Matcha”, Hachette Filipacchi Associésa, koji je 2005. godine objavio na svojoj naslovnici da monegaški princ ima vanbračnog sina. Evropski sud je zaključio i to da je ovom presudom narušeno pravo publikacije na slobodu izražavanja.

Podsjećamo, Paris Match je 2005. godine objavio intervju s Nicole Coste, stjurdesom koja je tvrdila kako je bila šest godina u tajnoj vezi s princom Albertom i da mu je 2003. godine rodila sina. Kada je saznao da će “Paris Match” objaviti ovu priču, princ je pismeno tražio da se objava stopira, međutim, novine, ne samo da nisu zaustavile objavu priče, već su na naslovnici objavili i prinčevu sliku sa sinom. Princ je tužio izdavača, pozivajući se na član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja štiti privatnost i francuski civilni kod. Osim što je dobio 50.000 eura odštete, sud u pariskom predgrađu Nanterre je također naredilo da “Paris Match” na svojoj naslovnici objavi odluku suda s naslovom: “Sudska odluka protiv ‘Paris Matcha’ prema zahtjevu Princa Alberta II od Monaka”.

“Paris Match” je uložio žalbu na ovu odluku, Francuski žalbeni sud je potvrdio presudu o novčanoj odšteti, ali je izmijenio onu u vezi s objavljivanjem presude na naslovnici.Samo dva mjeseca nakon objave ovog članka, princ Albert je zvanično obznanio da je otac djeteta Nicole Cost.

Neviđanje sina

Alexandre, koji sada ima deset godina, kao što smo na početku teksta rekli, nema pravo na krunu, jer je rođen izvan braka, ali je Evropski sud nedavno procijenio da javnost ima pravo da zna za postojanje djeteta i da će na taj način biti u stanju voditi debate o mogućim implikacijama na politički život Kneževine Monako. Dječak danas živi s majkom na Azurnoj obali u Villefrancheu, dok drugo vanbračno dijete princa Alberta, 22-godišnja kćerka Jazmin Grace Grimaldi, živi u Americi.

Podsjećamo, Nicole Cost je princa Alberta upoznala tokom leta iz Nice za Pariz 1997. godine. Tražio joj je broj telefona, a nakon nekog vremena ju je pozvao da ga posjeti u Monako. Poziv je, prisjeća se, prihvatila i njih dvoje su proveli vikend. Nicole se odmah zaljubila u princa i njihova veza je, naglasila je u intervjuu iz 2005. godine, bila regularna sve dok se prinčev otac nije umiješao.

Od tada su se sve više distancirali jedno od drugog, izuzev u noći kada je Nicole slavila svoj 31. rođendan. U toj noći je, kaže, i ostala trudna. Ona je napomenula kako ju je u početku princ poticao da zadrži dijete i da će joj pomoći u izdržavanju, ali da se kasnije predomislio, jer se brinuo da će dijete rođeno sa ženom s kojom nije u braku, samo zakomplicirati njegovo nasljeđivanje trona. Nakon rođenja djeteta, princ je poslao tehničare da prikupe sve potrebno, kako bi se uradila DNK analiza, a nakon dva i po mjeseca je i prvi put posjetio sina. Tada je pristao da će joj svaka tri mjeseca uplaćivati novac (nije željela otkrivati iznos), za izdržavanje djeteta.

U to vrijeme sa sinom je živjela u prinčevom stanu u Parizu, ali je najavila, i to na kraju i ispunila, kako se planira preseliti na Francusku revijeru, da bi Alexandre bio bliže ocu. Priznala je da sve ovo radi jer ne želi gledati kako njeno dijete odrasta kao Mazarine, aludirajući na vanbračnu kćerku francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda, koji je javno obznanio da ima kćerku tek kad je bio na samrti. Ona je tada u intervjuu 2005. godine kazala i to kako je princu zaprijetila da će ga tužiti ako ne prizna dijete, da bi on u decembru 2003. godine potpisao dokument u kojem priznaje očinstvo, pod uslovom da bude registriran kao otac djeteta tek nakon što mu otac, princ Rainier umre. Kopiju tog dokumenta nije dobila.

Osim ovog ekskluzivnog intervjua za “Paris Match”, Nicole je britanskom “The Mailu”, u aprilu ove godine, priznala kako je ogorčena što princ Albert više ne viđa njihovog desetogodišnjeg sina.  Ona kaže da je princ, nakon što je DNK test utvrdio da je on otac dječaka, rado viđao dijete sve ove godine, ali da se nakon vjenčanja s princezom Charlene, 2011. godine, princ samo distancirao od djeteta.  U opširnom intervjuu je ispričala i to kako je godinama vodila tešku, ali neuspješnu borbu da njen sin bude priznat kao princ, da ju je monegaško društvo odbacilo i da sada svom uplakanom djetetu mora objašnjavati zašto ga otac više ne želi viđati.

– Istina je, i žao mi je što ću to reći, Albert sina nije vidio od kratke posjete prošlog septembra. Postalo je nemoguće nakon što je oženio tu djevojku. Pretpostavljam kako je novoj ženi nositi se sa svim tim, ali ona bi trebala razmisliti i o mom nevinom djetetu. Ne želim je napadati, ali mislim da je ovdje riječ o ljubomori, a ja ne znam zašto je tako. Prošla sam pakao u svojoj borbi za ime i budućnost mog sina – kaže Nicole.

Da li se princ, prije braka s Charlene poznat i kao princ playboy koji je ljubovao s poznatim ženama kao što su Naomi Campbell, Gwyneth Paltrow i Brooke Shields, promijenio, da li će princeza Charlene biti spokojna kada je riječ o bračnim nevjerama, pokazat će godine. Za sada su sretan par koji uživa u svakom minutu sa svojim nedavno rođenim blizancima.

Pročitajte još