Predstava “Umri muški” već 30. godina na repertoaru

Piše: Redakcija

Već trideset godina se za predstavu „Umri muški“ traži karta više, te je zbog dugovječnosti dobila i epitet teatarskog ”čuda”. U svojoj historiji zabilježila je ukupno 449 izvođenja, 450. održano je 14. februara u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, na njen trideseti rođendan. Predstava ”Umri muški”, prvobitno diplomski ispit glavne protagonistkinje Tatjane Šojić, u fokus stavlja muško-ženske odnose na komičan način.

Premijerno je izvedena, sada već davne, 1990. godine. Osim Tatjane, u predstavi igraju i Senad Bašić, te Admir Glamočak, koji je ujedno i režiser predstave.

”Umri muški” je najizvođeniji komad u BiH. Igrom slučaja došlo je do ideje da se ispitna predstava kao takva pojavi na sceni Kamernog teatra. Nakon ispita je od tadašnjeg rukovodstva stigla ponuda da predstava ostane na repertoaru.

– Ona je vedra, duhovita, nepretenciozna predstava koju mi upravo tako i igramo. Uvijek iznova puni znatiželje i poštovanja pri susretu s publikom, puni zahvalnosti i povjerenja u partnere na sceni, a više od svega zaljubljeni u radost igre na sceni – kazali su Tatjana, Admir i Senad na prošlosedmičnoj press konferenciji u Sarajevu povodom važnog jubileja.

Pročitajte još