Španska princeza prva članica kraljevske porodice preminula od corona virusa

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Corona virus agresivno se proširio u skoro svaki dio svijeta zarazivši više od 130.000 ljud. Da ne zaobilazi ni pripadnike plave krvi dokaz su princ Albert od Monaka i britanski princ Charles koji su pozitivni na Corona virus, te princeza Maria Teresa, koja je ujedno i prva članica kraljevske porodice koja je preminula od ovog opasnog virusa.

Princeza Maria Teresa iz kraljevske kuće Bourbon-Parma preminula je u Parizu 26. marta u 86. godini života. Španska princeza i rođakinja kralja Filipa VI, koju su zbog svojih širokih pogleda i javnih istupa prozvali „crvenom princezom“, preminula je zbog posljedica corona virusa. Smrt princeze Marie Terese od Bourbon-Parme objavio je njen brat, princ Sixto Enrique de Borbon, vojvoda od Aranjueza.

– Danas popodne naša sestra Maria Teresa od Borbon Parme i Borbon Busset, žrtva virusa COVID-19, umrla je u Parizu u dobi od 86 godina – napisao je na oficijelnoj Facebook stranici.

U njenu čast u petak je u Madridu organizirana misa. Smrt princeze uslijedila je samo sedam dana nakon što je kralj Felipe VI, testiran na corona virus u hitnoj terenskoj bolnici u Madridu. Dugogodišnja zagovornica ženskih prava i socijalističkih ideja, Maria Teresa, koja se nikad nije udavala, rođena je u Parizu 1933. godine. Bila je druga kćerka pretendenta Carlista na špansko prijestolje. Nakon prisilnog izgnanstva španskog kralja Alfonsa, Carlistov pokret tvrdio je da je njen otac Francisco Javiar de Borbon y Barganza zakoniti nasljednik španske krune, boreći se protiv Alfonsista koji su na kraju stekli naklonost.

Obrazovanje i diplomu stekla je Francuskoj, gdje je i radila tokom života kao ugledna profesorica sociologije na madridskom Univerzitetu Complutense. Zauzimala je brojne izazovne ideološke pozicije. Bila je i rana zagovornica CIVIS-a, otvorenog univerzitetskog sistema koji povezuje škole u osam evropskih država, te je bila fascinirana Islamom, a posebno se zalagala za ženska prava u arapskim zemljama.

Pročitajte još