Princ George tokom prošle godine dobio 800 poklona

Piše: Redakcija

Možda jeste najmlađi, ali definitivno i najsimpatičniji član britanske kraljevske porodice. Naravno, govorimo o jednoipogodišnjem princu Georgeu, koji je tokom prošle godine, prema zvaničnoj evidenciji dvora, dobio čak 800 poklona. Od toga je njih 600 dobio tokom svoje prve turneje po Australiji. orisana koža kengura

Kensington palača je, naime, objavila svoju godišnju listu darova koji su članovi kraljevske porodice dobili tokom svojih prekomorskih putovanja i turneja. Najmlađi princ, koji je u julu proslavio prvi rođendan, dobio je čak 774 poklona tokom 2014. godine. Od toga su mu 603 poklona darovali u Australiji, a među njima se našao 121 komad odjeće, 120 knjiga, pet tekstilnih proizvoda, jedan pribor za pisanje, 18 komada sportske opreme, jedna plaketa, tri slike, sedam fotografija, jedan muzički instrument, pet ukrasa, jedan komad nakita, devet suvenira, 219 igračaka, dva DVD-a, dvije kovanice i četiri CD-a.

Među drugim darovima iz Australije nalazi se i ogrtač skrojen od kože oposuma, koji mu je darovala kompanija “Gundungurra Tribal Council Aboriginal Corporation”. Bili su darežljivi i prema Georgeovim roditeljima, pa su Kate i William dobili dekorisanu kožu kengura i tri umjetničke slike.

Pokloni koje je dobio mali princ su sedam puta nadmašili broj poklona koji je dobila kraljica Elizabeth, a njihov dijapazon je, također, veoma širok, od kante i lopate do naljepnica za automobil, četkice za zube, skateboarda i daske za surfanje.

Ni stanovnici Novog Zelanda nisu bili škrti prema malom Georgeu. Tamo je dobio čak 120 različitih poklona, od čega je, svakako, najzanimljivija minijaturna amfibija kompanije “Sealegs”.

I Georgeov djed, princ Charles, sa službenih putovanja vratio se ruku punih poklona za unuka. Najviše ih je donio iz Kanade, a među njima su bila dva hvatača snova, mala plastična kamila i kožna pilotska jakna. U Kolumbiji je, također, dobio dva dara za svog unuka.

A Georgeov otac, princ William se s Malte vratio sa sedam poklona za sina, a iz Amerike mu ih je donio 14. Američki predsjednik Barack Obama i Prva dama Michelle su vojvotkinji Kate poklonili korpu s medom, Williamu su darovali dvije knjige, a malom Georgeu, koji je ostao kući s dadiljom, poslali su plišanu igračku. Ni Univerzitet St. Andrews nije zaboravio na malenog kraljevića, pa su mu poslali minijaturnu akademsku haljinu.

Inače, zvanični pokloni koje članovi kraljevskih porodica dobiju na službenim putovanjima se mogu koristiti, mogu se nositi ako je odjeća u pitanju, ali se ne smatraju njihovim privatnim vlasništvom. Kraljevske porodice ne plaćaju porez za te poklone.

Ako su neki pokloni kvarljivi, a njihova vrijednost je niža od 150 funti, onda je pripadnicima kraljevske loze dozvoljeno da ih daruju u humanitarne svrhe ili poklone svom osoblju. Naravno, ukoliko ih prije toga nisu koristili niti otvarali.

Prodaja poklona ili njihova razmjena strogo je zabranjena i svi ti darovi postaju dijelom Kraljevske kolekcije, koja je u nadležnosti same kraljice i jednog dana dobit će ih njeni potomci i nacija.

Kraljica Elizabeth jednom prilikom dobila je džokejski štap kanadskog guvernera, veliki drveni mlin za kafu od jordanskog ambasadora na večeri u Windsor dvorcu i dvije ručno pravljene strijele od Udruženja kolonijalnih ratnika.

Iz Sjeverne Irske se u junu vratila s minijaturnim prijestoljem, replikom iz čuvene serije “Igre Prijestolja”.

Ni princ Harry nije se vratio praznih ruku sa svojih putovanja. U Abu Dhabiju darovali su mu skupi ručni sat. U Estoniji i Italiji dobio je Bibliju, a iz Brazila i Čilea, gdje je putovao u julu, vratio se s replikom F1 kacige za trke, šest fudbalskih dresova, srebrenom tabakerom, te nožem koji je dobio od specijalnih jedinica Čilea. Neko mu je poklonio i dvije flaše piva.

 

 

Pročitajte još