Inače, par je počeo da se zabavlja prije tri godine, na snimanju filma Spike Jonzea kada su snimali Mariju Magdalenu.

Sa devojkom Runi Marom

Joaquin je govorio kakao je prvo bio uvjeren da ga Mara prezire, a onda je shvatio da joj se izgleda dopada, ali da je ona previše stidljiva da bi mu to rekla. 

– Ona je jedina djevojka koju sam ikad pretraživao na internetu – objasnio je. “Bili smo samo prijatelji, online . Nikada to nisam uradio. Nikad nisam gledao djevojke online. 

Sredinom prošle godine par se vjerio. Glumac koji je odrastao u kultu, jedno vrijeme živio od prosjačenja, najteže je podneo gubitak brata, slavnog glumca Rivera Phoenixa. On je preminuo zbog predoziranja 31. oktobra 1993. godine. Phoenix u intervjuu je priznao da je imao utisak da je brat bio uz njega u svim životnim situacijama, čak i kad nije bio fizički prisutan.

– Mislim da sam osjećao njegovo prisustvo i vođstvo u mnogo slučajeva – rekao je Phoenix.

Glumac rijetko priča o smrti brata i ovo je prvi put da je bio otvoren o tragediji koja je pogodila njegovu porodicu.

– U tom trenutku kad ste veoma ranjivi, helikopteri prelijeću preko vaše glave, neki ljudi uzurpiraju vaš posjed. To je narušilo moj proces tugovanja. Naime, River je pomogao bratu da ponovo zavoli glumački posao poslije neprijatnih iskustava koje je imao kao dijete u Hollywoodu. 

– Rekao mi je – ponovo ćeš se baviti glumom. Nije me pitao, rekao mi je to da uradim. I dugujem mu jer mi je gluma donela nevjerovatne stvari u životu. Kad sam imao 15 godina River me je natjerao da gledamo filma Martina Skorsezea “Reaging Bull” kako bi ponovo zavolio glumački posao. Sljedećeg jutra me je probudio i ponovo smo gledali isti film. Onda mi je rekao, ponovo ćeš početi da glumiš, ovo je ono što ćeš da radiš.