Alia Al Hussein: Ona je bila prva “kraljica srca”

Piše: Redakcija

Kada je princeza Diana još 1995. godine, u jednoj od svojih izjava, kazala kako bi željela postati “Kraljica srca”, ovaj termin je veoma brzo postao ikonski. No, 23 godine ranije i stotinama kilometara dalje od Velike Britanije, u zemlji zvanoj Hašemitsko Kraljevstvo Jordan, već je živjela jedna “kraljica srca”. Bila je to kraljica Alia Al Hussein, treća supruga kralja Husseina.

Njeno pravo ime bilo je Alia Baha Ud-Din Toukan. Bila je kćerka prominentnog jordanskog diplomate, inače porijeklom Palestinca. Rođena je u Cairu, 25. decembra 1948. godine, gdje je njen otac u to vrijeme radio kao jordanski ambasador. Još kao beba, prvi put će sresti svog budućeg supruga Husseina, koji je tada studirao na egipatskom Victoria’s koledžu i koji je, s vremena na vrijeme, posjećivao Aliainog oca.

Zbog očevog posla, koji je imao mandate u svim dijelovima svijeta, Alia je svoju mladost provodila u Egiptu, Turskoj, Londonu, Rimu i na kraju u Americi, gdje je fakultet završila u New Yorku. Potom se vratila u Amman i zaposlila u aviokompaniji “Alia Airlines”.

Brak i djeca

Baš tu će njena velika ljubav dobiti prve naznake. Alia je veoma lako osvojila srce kralja Husseina, koji niti je mogao, niti je znao odoljeti njenoj raskošnoj plavoj kosi, krupnim zelenim očima, ali i činjenici da je bila izuzetno ljubazna i draga prema svima s kojima bi se susretala. Kralj Hussein, koji je u to vrijeme bio u braku s princezom Munom, bio je toliko opčinjen Aliainom ljepotom, da je, bez mnogo razmišljanja, odlučio ostaviti svoju drugu suprugu i oženiti Aliaju. Nije gubio vrijeme. Razvod je brzo okončan, tako da je Alia postala njegovom suprugom već 1971. godine.

Alia je bila jedna od najljepših mladenki koju je Jordan ikada imao. Odlično joj je pristajala jednostavna bijela vjenčanica, ukrašena cvijećem, a najljepši ukras bio je njen široki osmijeh. Baš kao da je svjedočio o njenoj sreći. Za čitavu naciju, njih dvoje bili su savršeni par.

Ubrzo su dobili troje djece: Abiru, Hayju i Alija. Za kraljicu Aliju svi kažu kako je bila majka kakva se samo poželjeti može. Još dok je bila trudna s prvim djetetom, kćerkom Hayom, u izbjegličkom kampu u Ammanu upoznala je djevojčicu imena Abir. Mala Abir bila je Palestinka, a majka joj je poginula u avionskoj nesreći. Kraljica je za tužnu priču o padu aviona u kojem su jedini preživjeli mala Abir i njen otac, čula dok je njen suprug boravio u Londonu. Odmah je otišla da ih posjeti.

Unesrećeni otac tada je kraljici kazao kako on sam ne može izdržavati svoju kćerku i bilo mu je teško povjerovati kada mu je kraljica ponudila svoju pomoć. No, nije to bila nikakva kratkotrajna pomoć. Alia je rekla da će ona biti majka malenoj Abir. Kako je djevojčica bila teško povrijeđena, kraljica je za nju uredila sobu odmah do spavaće sobe u kojoj su spavali ona i njen suprug. Ta prostorija je prvobitno bila namijenjena za rođenje prvog nasljednika jordanskog prijestolja. Kada su kraljicu pitali hoće li Abir prebaciti u drugu sobu kada se rodi nasljednik, odgovorila je:

– Naravno da ne. Ta soba je bila namijenjena našem prvom djetetu. I Bog nas je blagoslovio tim djetetom. To je naša mala Abir. Njen brat ili sestra će je voljeti kao da su rođena krv. Nikad mi je niko neće oduzeti – bila je odlučna kraljica Alia.

queen alia2

Jordanski kralj Hussein sa svojom trećom suprugom, kraljicom Alijom, njihovom usvojenom kćerkom Abir, te rođenom djecom Hayom i Alijem

Kasnije bi ispravljala sve redom koji bi govorili da je Haya njeno prvo dijete, insistirajući na tome da je njeno prvo dijete Abir. Nekoliko godina poslije, kada je kraljica Alia poginula, malena Abir se tokom noći brinula o svom bratu Aliju, koji je još bio beba. Oči bi joj bile crvene od plakanja i nedovoljnog sna. Kada ju je sestra, princeza Haya pitala zašto ne spava, Abir joj je odgovorila: “Mama se brinula za mene, a ja ću se brinuti za Alija dok sam živa, baš onako kao što se ona brinula o meni”.

Uloga kraljice Jordana

Uprkos činjenici da je živjela veoma kratko, kraljica Alia je imala veliki utjecaj na Jordan i njegov naord. Bila je prva jordanska kraljica koja je osnovala Ured kraljice Jordana, a ovu instituciju njegovale su i njene nasljednice. Predstavljala je Jordanke na međunarodnim konferencijama, te se borila za učestvovanje arapskih žena u socijalno-ekonomskom razvoju. Bila je izuzetno zainteresirana za bolje životne uvjete žena i djece u svojoj zemlji, brinula se o SOS dječijem selu. Nažalost, upravo strast za pomaganjem ugroženim, kasnije će je odvesti u smrt.

Uživala je u svom radu sa ženama i djecom, ali je i kao obična žena, bez titula i funkcije, bila u srcima svog naroda. Najljepše uspomene na kraljicu čuva fotograf Zohrab Markarian, koji će kasnije postati zvanični fotograf jordanske kraljevske porodice. Zohrab je bio siroče, a kralj Hussein stipendirao je njegovo obrazovanje u New Yorku. No, to se ne bi desilo da najprije nije upoznao kraljicu Aliaju, koja mu je omogućila sastanak sa njenim suprugom.

Skupio je hrabrosti i prišao joj na jednom skupu, pitajući je da podrži njegov rad na izložbi 1973. godine. Kraljica je pristala pod uvjetom da ona lično otvori tu izložbu. Na njegovo veliko iznenađenje, kraljica je to i učinila. Nekoliko dana kasnije pozvan je na dvor, gdje ga je kralj Hussein pitao želi li biti njegov lični fotograf. Zohrab je od sreće počeo plakati. I danas čuva najljepša sjećanja za ovaj kraljevski par, te objavljuje njihove fotografije.

Kraljica Alia je također važila za veoma modernu kraljicu, koja bi za zvanične kraljevske portrete znala pozirati u skupim i raskošnim haljinima, obavezno s tijarom na glavi. Pratila je svog supruga gotovo na svim putovanjima širom svijeta, što nije bilo uobičajeno za njenu prethodnicu, princezu Munu. Mlada Alia je važila i za ikonu stila, a najdraže su joj bile kreacije koje su potpisivali Dior i Valentino.

Iako je izvana djelovalo da njen život ne može biti savršeniji, i ona je imala svoje nesigurnosti i brige kao svako od nas. Margaret Trudea, supruga bivšeg kanadskog premijera, važila je za njenu dobru prijateljicu. Često su se dopisivale, a tema njihovih pisama znala je biti i Aliaina zabrinutost za kralja Husseina, odnosno pokušaje njegovog ubistva. No, Margaret ju je ipak pamtila kao osobu koja bi razvedrila svakoga na koga bi naišla. Bila je šarmantna i duhovita, posebno ako bi imitirala druge. A Margaret bi najviše nasmijavala svojom imitacijom majke omanskog sultana Qaboosa.

Tragičan kraj

Priča se da je kraljica Alia u novinama čitala o tome kako je bolnica na jugu zemlje u teškom stanju i da joj je potrebna pomoć. Radilo se o bolnici u Tafilehu, pa se odlučila otići i sama se uvjeriti u novinske napise. Bilo je to 9. februara 1977. godine. Kralj Hussein ju je upozoravao da ne ide. Vremenski uvjeti bili su veoma loši. Princeza Haya godinama kasnije prisjećala se posljednjih trenutaka koje je provela s majkom.

– Igrala se s mojim bratom Alijem, koji je baš tog dana počeo hodati. Kao da je nešto predosjećala, rekla mu je: “Moj dragi Ali, sada kada možes sam stajati na vlastitim nogama, mogu te ostaviti…nakratko”.

Bilo je to nekoliko sati prije nego se ukrcala na helikopter i krenula na put. Nažalost, strepnje kralja Husseina postale su realnost. Helikopter se srušio. Vijest o kraljicinoj iznenadnoj i preranoj smrti šokirala je, ne samo Jordan, nego čitav svijet. No, najtužniji su bili kralj i njihova djeca.

queen alia1

Pratila je svog supruga gotovo na svim putovanjima širom svijeta, što nije bilo uobičajeno za njenu prethodnicu, princezu Munu. Mlada Alia je važila i za ikonu stila, a najdraže su joj bile kreacije koje su potpisivali Dior i Valentino

Lisa Halaby, Amerikanka koja je u to vrijeme radila u Jordanu i koja će kasnije postati kraljica Noor, i danas pamti Aliaine portrete kojima je bila oblijepljena čitava država. Na njima je stajalo da je kraljica Alia bila najdraža kraljeva supruga i kako će je se uvijek svi sjećati po njenoj humanosti i toplom srcu. Imala je samo 28 godina. Kralj Hussein toliko je patio za svojom suprugom da je naredio da se njena grobnica sagradi na brdu preko puta palače kako bi je mogao gledati svakog dana s balkona.

Lijepa, zabavna i velikodušna kraljica Alia ostavila je veliki pečat na historiju Jordana. Iako je prerano otišla s ovog svijeta, i danas je svi pamte kao jordansku kraljicu srca. Koliko je samo mogla toga napraviti da je poživjela duže?

 

Pročitajte još