Ovo su najposvećeniji očevi, prepoznajete li se među njima

Piše: Redakcija

Charlie, devetogodišnji sin Stuarta Whippsa, vjerovatno misli da ima najboljeg oca na svijetu. Možda ima i pravo, ako se uzme u obzir da ovom 37-godišnjem IT konsultantu iz Readinga nije bilo teško svakog četvrtog dana letjeti avionom iz Velike Britanije na Kipar ne bi li vidio svoje dijete. Na ovakav način viđanja sa sinom Whipps je bio prinuđen, budući da se njegova supruga nakon razvoda 2008. godine odlučila vratiti u rodni Kipar.

– Jedino što želim jeste da budem dio života svoga sina. Od trenutka kad se rodio osjetio sam snažnu povezanost s njim i platit ću koliko god treba samo da budem najbolji otac koji je moguće biti – kaže Stuart.

Osim što je na avionske karte, hotele, rentanje automobila potrošio 450.000 funti, IT stručnjak je imao obavezu bivšoj supruzi Chrys Faulla plaćati i alimentaciju, a za proteklih sedam godina ona je dosegla sumu od 150.000 funti. Na spomenute troškove koji prelaze iznos pola miliona funti, treba dodati i one koje su ukalkulirali njegovi advokati u neuspjeloj pravnoj borbi da dijete dovede kući u Englesku. Ovakva putovanja na požrtvovanog oca, kojeg nazivaju još i najposvećenijim ocem u Britaniji, ostavila su i emotivni i finansijski trag, te je on danas u ozbiljnim dugovima. Prodao je svoju firmu, te sada honorarno radi kao investicijski bankar, tako da može posao obavljati i na daljinu s Kipra.

Život nam najbolje dokumentira kako rijetko imamo običaj ugledati se na primjere iz realnog života, života onih čija su vrata možda tik do naših, a da mnogo češće uzore tražimo u onima koje gledamo na TV-u.

Jutarnje buđenje

Priča Stuarta Whippsa samo je još jedan dokaz kako nije tačna stara krilatica “Otac k’o kolac”, te da i očevi, ma koliko bili obuzeti poslom, kreditom i sličnom real life zanimacijom, mogu biti i jesu, i brižni i posvećeni svojoj djeci!! Ovaj tekst govori o njima.

Glumac Mark Wahlberg, pred svoje četvero djece najmanje pokazuje isklesane mišiće koje smo godinama imali priliku gledati u naslovima kao što su: “Boogie Nights”, “Three Kings”, “The Perfect Storm”, “The Italian Jobs”… Svjestan je da roditeljski posao nema nikakve veze s poslom glumca, producetna i poduzetništva općenito, kojim opskrbljuje egzistenciju svoje porodice, te da on zahtijeva stalnu budnost.

– Obično me najmlađi sin probudi ujutro oko pet sati i trideset minuta i izvuče iz kreveta. Pomognem mu da ode do kupatila, a potom sjedimo, gledamo crtane filmove i nešto pojedemo dok se ostalo troje djece ne probudi. Dvojica sinova imaju običaj navući maske i “tući se” sa mnom te tako mi ispunimo naš dan, tokom kojeg obavezno igramo košarku, karate, uživamo u skateboardingu – priča holivudski glumac, koji je bio diler u ranoj mladosti i zbog nestašluka mnogo više provodio vremena u policijskoj stanici nego pod krovom razvedenih roditelja službenice Alme Elaine i vozača dostave Donalda Edwarda.

– Ako sam uspio kao poduzetnik, a podbacio kao otac, onda je u mom životu sve bilo uzalud. Biti roditelj i biti muž je daleko najvažnija uloga koju ću ikad odigrati u svom životu – kaže Wahlberg.

On objašnjava kako nije lagano biti roditelj koji će paziti na svaki korak djeteta, a istovremeno mu stvoriti osjećaj da slobodno odlučuje o nekim svojim postupcima. Koliko god bio liberalan u odgoju, postoje i pravila koja oni moraju poštovati. Bio je striktan kada je vodio razgovor s najstarijom kćerkom Ellom u vezi s mobitelom, koja ovog mjeseca puni 12 godina.

– Ona je moj anđeo, ali još neće dobiti telefon – priznao je Mark na iznenađenje Ellen, koja mu je kazala kako praktično sva djeca, mlađa od nje imaju telefone.

– Da, svi imaju, čak i oni u mlađim razredima, zbog čega ona ludi. Djeca misle kako njihovi roditelji ne znaju ništa, da su stari, izvan vremena, nisu u toku s onim što ona prolaze, i to je tako od pamtivijeka. I ona kao i svi njeni vršnjaci misli da sve zna najbolje, ali ona je još moja beba – govori ponosni otac.

David Beckham je možda i najpoznatiji slavni otac koji je toliko privržen svom najmlađem djetetu, kćerkici Harper Seven, da praktično više nijedna njegova fotografija na javnom mjestu ne može biti napravljena a da na njoj nije i četverogodišnja djevojčica. S njom je u parku, na utakmicama, na sladoledu, modnim revijama… uči je voziti bicikl, igrati fudbal… Nakon tri dječaka, ona je u porodicu Beckham unijela neopisivu radost.

– Imati kćerku je skroz druga stvar. Moraš biti mnogo nježniji s djevojčicama nego s dječacima. Na to nisam bio navikao i bilo je novo iskustvo za mene. Sve u vezi s Harper me zadivljuje, svaki njen pokret, zvuk koji napravi. Nevjerovatna je – priča ovaj penzionirani 40-godišnji fudbaler, kojem je kćerkica nedavno pomogla i da izabere svoju novu tetovažu.

No, uprkos činjenici da svoje roditeljske obaveze ispunjava savršeno, Beckham se nedavno našao na udaru kritika u “Daily Mailu”, zato što on i supruga dopuštaju da kćerka u četvrtoj godini ima cuclu u ustima. Spomenuti portal je zaključio da bi Harper zbog toga mogla imati probleme s govorom i zubima, na šta je slavni fudbaler burno reagirao.

– Zašto ljudi misle da imaju pravo kritizirati roditelje zbog njihove djece? Svako ko ima djecu zna da, kad se djeca ne osjećaju dobro ili imaju temperaturu, roditelji rade sve kako bi ih utješili. Oni koji kritiziraju treba da razmisle dva puta šta će reći o drugim ljudima. Zapravo, nemate pravo kritizirati me kao roditelja – odgovorio je Beckham.

Nepravedno bi bilo praviti bilo kakav spisak brižnih roditelja, a da na njemu nema i srbijanskog političara Čedomira Jovanovića i pjevača grupe “Regina” Davora Ebnera, koji se nerijetko može vidjeti kako na vratu nosi svog četverogodišnjeg sina Ivora. Čedo ne krije da su on i supruga planirali potomstvo, i da ne bi imao ništa protiv da i peti put postane otac. Nijedno od njegovo četvero djece, ispričao nam je Čedo, nije isto. Za kćerku kaže da je racionalna, dok sina opisuje kao velikog emotivca. Otac i mališani njeguju i ljubav prema sportu, te se nerijetko mogu vidjeti kako svi zajedno uživaju u ronjenju.

Pjevač Sergej Ćetković i njegova supruga Kristina, pišu mediji u susjedstvu, 12 godina nastojali su dobiti svoje biološko dijete, i naposlijetku, kada je ta borba postala bezuspješna, usvojili su dvije djevojčice iz dečijeg doma u Bijeloj. Prvoj su dali ime Lola, što je, priznao je Sergej u intervjuu “Pulsu”, bila davnašnja želja i njega i njegove supruge, dok su mlađoj nadjenuli Mila. Objema će, kaže, kad dođe vrijeme za to, reći kako su došle u njihov dom, te da će im i on i supruga pomoći ukoliko izraze želju da saznaju šta god treba o svojim biološkim roditeljima.

– Neka su nam djeca živa i zdrava! Možda je nekad bilo važno u Crnoj Gori da u porodici mora da bude nasljednik, sin, ali to odavno nije tako. Imamo mi staru narodnu – prvo kćeri, pa onda će doći sinovi – kaže Ćetković.

Pročitajte još